Guruşi. Închipuiţi. ImpostoriRomânia enigmatică şi insolită

Titlu alternativ: Dosarele X ale MISA – Cum se jucau Dan Bozaru şi Claudiu Trandafir de-a Scully şi Mulder prin pădurile Moldovei

În aprilie 1994, Monitorul expres (An II, nr. 14 (62)/aprilie 1994, pg. 5) publica un articol cu titlul: ”Dispariţii misterioase în pădurea de pe Tulburea”. El se poate constitui în backgroundul evenimentelor care au urmat.

Câteva date despre acest periodic: Săptămânalul Monitorul Expres a apărut în perioada februarie 1993- octombrie1994. Redacţia era la Iaşi (str. Smârdan, nr. 5; acum e sediul unei publicaţii care a preluat masiv din vechea redacţie a Monitorului), iar difuzarea naţională. Redactor Şef: Ovidiu Şimonca. Apare ca director Cezar Caluschi.

Pentru început publicăm un facsimil din primul articol, semnat Fodor Dan.

Monitorul expres (An II, nr. 14 (62)/aprilie 1994, pg. 5)

În episodul viitor, apare echipa de şoc Bozaru1-Trandafir. Trio-ul îl vom reîntâlni şi în cazul dispariţiilor din Munţii Buzăului, şi (deşi nu explicit) în Golful francez, la Costineşti.

Notă: 1. Am încercat de ceva (mult) timp, prin diferite canale să obţin un drept la replică din partea lui Bozaru Dan. Linişte totală!

 • niu

  Cea mai tare scena e aia in care aia 2 mediteaza sa nu fie teleportati apoi dupa ce „exorcizează” spiritu malefic sapa si gasesc o sticla. Pe moment am crezut ca e lampa lui Aladin, dar am aflat ca e sticla de bautura. Extrem de utila si concluzia autorului> poate un alt cautator s-a racorit cu licori bahice. Concluzia mea o Feteasca Neagra alunga dracii la fel ca postura lotusului si daca te apuci si de lălăit, obţii acelaşi efect ca si cu „mantra”. În urma unor experiente proprii am descoperit ce-i drept că o sticla de vin iti largeste semnificativ campul de constiinta. Cei drept, dupa incercari repetate, ti-l si restrânge dramatic.

  • Saur

   @niu – În urma unor experiente proprii am descoperit ce-i drept că o sticla de vin iti largeste semnificativ campul de constiinta. Cei drept, dupa incercari repetate, ti-l si restrânge dramatic.
   Îţi întăresc spusele, şi experienţa mea a dus tot acolo. Mai ştiu şi pe alţii.
   PS: Comentariul ăsta cred era la Ep. II, însă tu l-ai legat greşit de postul ăsta, şi eu, habarnist, habar n-am cum se poate muta.

 • ObiWan

  Interesant este ca fiecare victima isi umple dupa aia „timpul pierdut” cu fantasmagorii aberante pentru ca nu poate procesa ce sa intamplat defapt.. asa ajung sa povesteasca oamenii despre copaci vorbitori din lord of the rings, ufo abductions (anal probing daca inca ii ustura curu), intalniri cu sfinti… fiecare fiind inspirat din cultura personala. Din pacate adevarul obiectiv este doar unul.

  • Saur

   @ObiWan Încep să cred că pricep unde baţi tu: Există un motiv (în sensul clasificării lui Stith Thompson) al „timpului lipsă”, transcultural şi persistent în timp. Pe principiul fricii de vid, oamenii (subiecţii dar şi comentatorii) generează explicaţii inspirate de „cultura personală”. Aş adauga și o condiţionare socială şi culturală. E ok, însă ce generează fenomenul iniţial?
   În altă ordine de idei, e o carte: Paul Deane – Sex şi Paranormal (Ed. Runa, 2006), care explică astfel de experienţe, inclusiv timpul lipsă, pe bază de halucinaţii (deşi mecanismele halucinatorii nu sunt cunoscute atât e bine pe cât se crede).