Guruşi. Închipuiţi. Impostori

Într-un articol plictisitor, dacă nu chiar banal, postat pe Rapcea’s Blog (http://rapcea.ro/2014/10/03/am-fost-artist/), servul Zars ţine să ne spună că este artistul care a fost, sau că a fost artistul care este. Aşa, ca introducere.

Până aici, nimic senzaţional, vorba celor de la BUG Mafia: încă unul ”care vrea să facă parte şi el din căcat, care vorbeşte despre fapte fiindcă-aşa e adevărat”.

Unfaced man

Ce fel de artist este, Zars nu ne spune. Probabil unul polivalent, ca sala din Parcul Tineretului. Putem doar spera că nu are tangenţă cu arta teatrală, coregrafică sau foto-film, practicată la MISA sub numele generic de pornografie.

Omul pare deranjat de impostura în arta românească, şi aici are dreptate. Dacă s-ar fi mărginit la atât, ar fi încă unul care a descoperit şi el, anacronic, ”roata”.

Dacă artistul de pripas, Zars, ar fi cunoscut măcar fragmentar istoria artelor, şi-ar fi dat seama că situaţia prezentată de el nu e nouă şi nici specifică României. Mereu a fost aşa, însă mereu arta autentică a ieşit la suprafaţă, iar impostorii au căzut într-o binemeritată uitare.

Mai bine ar fi, dacă tot s-a reciclat în critic de artă, să lase clişeele (a se vedea vodka ieftină – ”rebelul” pulii Nichita), şi să se apuce să citească biblioteci întregi în noul domeniu ales. Apoi, poate nu ar mai fi doar un igorant care postează părerologii, şi poate vocea lui ar fi luată în seamă.

Sau, altfel: dacă vrea să fie artist, să pună mâna să creeze dracu’ ceva!

Zars, dacă eşti din Bucureşti, plimbă-te într-o zi prin Herăstrău. O să găseşti dacă vrei ”Frumoasa adormită” de Paciurea, rămăşită a ansamblului distrus din Parcul Carol. A fost recuperată de pe un teren viran, după ce fusese rebutată de comunişti. O să vezi refăcut ansamblul Modura, după ce a fost distrus pentru a face loc statuii lui Stalin. Apoi, dacă ajungi vreodată prin satul Podu Dâmboviţei, o să ai surpriza să recunoşti printre tufişuri şi buruieni câteva cariatide originale ale Modurei, ciordite de (ne)regretatul Paul Everac. Aia e artă adevărată, Zars. Ceva ce-ţi sare în ochi prin eleganţa liniei şi fineţea execuţiei, chiar dintre moloz, gunoaie sau boscheţi. Nu ce crezi tu băiete.