Guruşi. Închipuiţi. Impostori

În viziunea noastră, faptul că ”România este prima ţară din Uniunea Europeană cu acest regim al actelor de identitate” (biometrice cu chip) are două explicaţii principale, mari şi late:

1. România deţine numărul cel mai mare de persoane aparţinând unei anumite etnii. Cum faptele unora dintre ei, nu puţini, dar nici chiar toţi, au băgat Vestu-n lacrimi, e plauzibil că dorinţa de a avea acte cu amprentele, schema de recunoaştere facială şi eventual cazierul la purtător a venit pe filiera UE. Nu neapărat pe canale oficiale, pot fi făcute şi propuneri de nerefuzat. Să ne amintim de scandalul amprentării colective a unor comunităţi care-şi asamblaseră tabere ad-hoc lângă unele metropole europene.

De ce să scoţi singur castanele din foc, când le poţi scoate cu mâna altuia.

2. Noile paşapoarte necesită nu numai contractarea unui producător extern (doar nu credeţi că se fac în România), dar şi aparatură nouă pentru personalizare (la eliberare) şi citire (la punctele de trecere a frontierei). Asta înseamnă contracte cu statul, asta înseamnă comisioane foarte grase pentru unii. Dacă modelul se extinde şi la buletine de identitate şi permise auto (şi de ce nu s-ar extinde!), cuantumul comisioanelor creşte exponenţial.

De ce să forţezi pe cineva, când îl poţi cointeresa.

La baza crucii pot sta și vipere, nu numai Craniul lui Adam

Evident, este mai confortabil să afirmi că eşti campionul creştinătăţii şi avangarda luptei contra Bestiei 666, decât că recunoşti că la tine se referă anunţul ăla din unele localuri: ”Ne rezervăm dreptul să ne selectăm clientela!”

Ceea ce ne miră este cum de participarea la mitingurile AntiCip nu beneficiază de mai mulţi foşti, actuali şi viitori infractori, de care ţara asta nu duce lipsă. Or fi ori la răcoare, ori la putere, ori la ”muncă” în străinătate!

Am plecat în Germania cu autocarul, m-am întors cu maşina mea. În autocar era un ţigan, la costum, cu pălărie de-aia cu boruri largi şi mustaţă pe oală. Adică ţigan-ţigan, nu de-ăsta ambiguu ca Medelin Voicu. S-a comportat mai civilizat decât majoritatea celorlalţi pasageri. Oprire la un WC pe autostradă în Austria, cu intrare gratuită. Jumate din bărbaţii români s-au pişat afară, în spatele clădirii. Deşi, (mă) repet, era pe gratis; era curat lună pe jos, vase metalice curate lună şi ele, cu hârtie igienică gârlă (detaliile astea îi plac lui Rapcea). Ţiganul nostru a intrat înăuntru. Generalizările sunt periculoase, iar un om trebuie judecat după ceea ce este el, nu după etnia din care face parte.

Stau pe o stradă cu mulţi ţigani. Majoritatea sunt oameni de treabă. Dacă le spui rromi, cred că-i înjuri.