România enigmatică şi insolită

Ne pregătim să publicăm 2 materiale încadrabile la Exemplificări. Dar nu este vorba de ”exemplificările spirituale” atât de familiare unora, ci de cum se face o documentare serioasă.

Vom începe cu o fişă documentară (Râpa Diavolului – Cosminele, PH), folosită pentru cercetarea în teren a unui caz concret. Este o sinteză a tuturor surselor accesibile, care însumează informaţiile de plecare, modul de stratificare a fiecărei surse în parte şi o analiză comparată a a lor. La ea se anexează o mapă topo (indicăm planşele de hartă, dar din motive lesne de înţeles publicăm doar fragmente) şi fotografii – portret ale contactelor din teren (deosebit de utile, mai ales când nu este cunoscută adresa de domiciliu).

Al doilea material reprezintă finalizarea cercetării cazului ”Dispariţii de oameni în Munţii Buzăului” şi cuprinde analiza surselor, istoricul, etapele şi metodele investigaţiei, şi – bineînţeles – concluziile la care s-a ajuns. El este util mai ales ca obiect de comparaţie cu articolele exaltate care apar în mass-media despre acest subiect.