Explorări în enigmatic

Luând exemplu şi model de la părinţii lor care trăiesc fie din ajutor social, fie din credite pe buletin, mulţi tineri din România s-au învăţat că ceea ce e bun pentru ei e musai să fie şi gratis. Vor material pe gratis, vor să fie superiori pe gratis, dacă se poate, ar vrea să-ţi dea şi o muie. Tot pe gratis.

Am deschis acest blog pentru a experimenta. După 10 zile de tatonări, am ajuns la nişte concluzii, pe care vi le împărtăşesc:

– actuala structură şi componenţă a blogului atrage în principal voyorişti care trec în pasaj, citesc adesea pe diagonală şi oferă junk feed-back. Sunt şi excepţii, dar rare şi suficient de puţine pentru a nu merita efotul depus.

– tendinţa unanimă spre anonimat a comentatorilor indică anumite trăsături de caracter, printre care teama şi suspiciunea frizând patologicul, neasumarea propriei păreri, fuga de responsabilitatea implicată şi în final fuga de o eventuală răspundere. Este o bază foarte şubredă pentru a edifica o construcţie solidă, şi această situaţie trebuie cumva forţată să se schimbe.

– anumite subiecte (în special cele cu MISA şi Rapcea) atrag trafic disproporţionat sub raportul cantitate/ calitate.  Publicul captat are (cu excepţii, grade de dezvoltare şi diferenţe de manifestare) o seamă de scheme cognitive recurente, basculând în principal între complexele de superioritate şi inferioritate, blocaje cauzate de lunga perioadă sectară şi o viziune despre viaţă şi realitate mai mult sau mai puţin permanent deformată. Interesant este şi că actorii de pripas îşi neagă aceste probleme şi prezintă o agresivitate în spirală atunci când le sunt semnalate.

– ideea de gratuitate şi sentimentul de a i se „cuveni” sunt şi ele prezente. Nu este vorba de bani. Anglo-saxonii au expresia „pay attention”. Este superfuu să afirm că un minim respect faţă de cineva care le oferă pe bandă materiale la care nu au avut (şi în scurt timp nici n-o să mai aibă prea uşor) niciodată acces ţine de bunul simţ.

Pe pagina de start a acestui blog apare un mare „BETA”. Aşa că, în viitorul apropiat se aşteaptă unele schimbări, de formă şi de fond.

Etapa I.

1. Anumite materiale (MISA şi Rapcea) vor fi şterse, acţiune care vrea să însemne „Go away!” pentru unii nedoriţi pripăşiţi pe aici. Le voi mai lăsa câteva zile şi voi face un PDF cu ele pentru acei care cred că le pot folosi la ceva;

2. Voi introduce un plugin WP astfel încât numai comentatorii înregistraţi vor putea posta comentarii. Comentariile de până acum vor fi copiate pe un PDF, disponibil oricând pentru cine şi-l doreşte. Se numeşte curăţenie tardivă de toamnă.

Etapa II va consta în îmbunătăţiri substanţiale (nu le menţionez încă deoarece nu am discutat aspectele tehnice şi costurile). În principiu este vorba despre nivele de acces, forum privat şi arhive de materiale (inclusiv foto-video şi topo; majoritatea inedite). În mod sigur unele, dacă se vor concretiza, vor implica pay access.

În mare, eu văd dezvoltarea aşa:

nivel 1 – acces liber, comentarii doar cu înregistrare sau cu IP vizibil (nu ştiu dacă este legal). Va cuprinde scurte extrase „cârlig”din materialele de la nivelele superioare.

nivel 2 – acces cu înregistrare, comentarii cu înregistrare. Va cuprinde materiale care nu necesită costuri suplimentare (documentare specială, costuri de obţinere şi manipulare, deplasări în teren) din partea autorilor.

nivel 3 – acces plătit pe bază de abonament. Va avea o triplă compartimentare, cu trei tarife diferite. Mulţi s-ar putea să zâmbească ironic, însă habar n-au de ce materiale dispunem. 10-15 lei pe lună nu e mult, iar banii obţinuţi pot fi folosiţi pentru a refinanţa obţinerea de noi materiale.