Uncategorised

Întâmplător, am fost coleg cu o tipă care asigura suportul psihologic la o brigadă de intervenţie a Jandarmeriei din Bucureşti, nu Budapesta. Ne povestea gagica că la întoarcerea după misiuni pe stadioane, la debriefing, luptătorii veneau invariabil cu nervii la pământ, deoarece ordinele erau marcate de imobilism şi permiteau huliganilor să-şi facă nestingheriţi mendrele. Nu de puţine ori, jandarmii erau nevoiţi să suporte jigniri şi provocări fără număr, în situaţia în care ordinele îi constrângeau să nu intervină. (Vă amintiţi moşii ăia de la TV care se îmbrânceau cu jandarmii şi le aruncau măscări, şi ăia, cât uşa, nu interveneau? Despre asta vorbesc).

BGS a schimbat situaţia, venind cu o viziune mai flexibilă şi cu o dorinţă vădită spre ripostă. Adică, dacă tot faci pe nebunul, cu distrugeri şi violenţe, fii gata să ţi-o iei rău în freză. Deşi majoritatea reporterilor sportivi deplâng existenţa huliganilor pe stadioane, nu scapă ocazia să se urzice ori de câte ori cineva acţionează în acest sens. Probabil, violenţa pe stadion ar trebui oprită cu zâmbete şi panseluţe, uitându-se că unii nu înţeleg şi nu respectă decât forţa. În astfel de cazuri ecuaţia e care pe care; depinde ce preferăm: ordine cu forţa sau haos permisiv.

Victime nevinovate agresate de brutele fără minte de la BGS

Situaţia de pe Arena Naţională avea de la început premizele unui ”sângerete”. FRF a împărţit bilete galeriilor fără un minim de prevedere; în fapt, le-a pus una lângă alta. Şi a mai amestecat şi spectatori paşnici cu grupuri violente. Oricine cunoaşte cât de cât cum se proiectează un dispozitiv de securitate, ştie că nu ai cum să gestionezi elegant o astfel de situaţie. Adică, în loc să minimalizezi factorii de risc, îi multiplici în mod nejustificat.

BGS a fost acuzată de brutalitate. Cum poţi acţiona chirurgical într-o masă compactă de sute şi mii de persoane, în care oameni liniştiţi sunt amestecaţi aleator cu indivizi extrem de violenţi, nimeni nu spune. Şi se tace, deoarece se ştie că nu ai cum acţiona astfel. Când intri la trosneală cu puţini luptători într-o masă de oameni violenţi, nu prea mai ai timp să vezi care e turbulent, care e întâmplător pe acolo. Trebuie să aplici schema tactică şi eventual să scapi teafăr. Asta cu imobilizori şi extrageri individuale, într-o situaţie când eşti într-o inferioritate numerică zdrobitoare e o glumă proastă. Singura alternativă este non-intervenţia.

Victimele colaterale nu le-a produs aşa cum se crede BGS-ul, ci inconştienţa individuală şi organizarea românească. Ar fi de analizat cum s-a permis (la vânzarea biletelor) ca simpli spectatori să ajungă în zona galeriilor şi viceversa. Însă orice om normal la cap care ajunge în această situaţie, cu copilul, gravida, cu căţel şi purcel la purtător, îi dă dracu de bani de bilet şi o dă dracu de distracţie şi se tirează de acolo. Aaaa, dacă stă, o face pe riscul lui. (Vă mai amintiţi de smintiţii ăia care în timpul violentelor proteste anteniste din Piaţa Universităţii, veneau cu sugarii în braţe şi cu pruncii de 3-4 ani în cârcă, să-i vadă lumea la TV?)

Unii ar putea invoca variaţii pe o temă dată: că să fie turbulenţii filmaţi şi amendaţi/ interzişi la acces ulterior, că să vadă meciul de pe Secţia de Poliţie, că alte alea. Din păcate, astfel de soluţii sunt de ceva timp în uz şi nu rezolvă nimic sau prea puţin. De altfel, dacă Jandarmeria ar fi abordat pro-activ fenomenul, cu mult timp în urmă, nu s-ar fi ajuns azi aici. Dar cum s-a ajuns totuşi, situaţia trebuie să înceteze!