Ocultism, Paranormal şi alte alea

Cu ani şi ani în urmă, o distinsă Doamnă1 mă învăţa despre cele două moduri consacrate de-a ascunde, de-a oculta o informaţie. Două metode, amândouă primind girul timpului şi-al istoriei. Ambele au denumiri istorice, pentru că ambele sunt vechi ca şi timpul.

Este vorba de metoda „babiloniană” şi cea „egipteană„.

Enigma

Cea „babiloniană” constă în ascunderea esenţialului în munţi de zgură. Căutarea se aseamănă cu cea a acului în carul cu fân. Puţinele informaţii valoroase sunt camuflate de ”zgomotul” omniprezent: multe banalităţi, fundături, dezinformări, capcane. Sistemul Internet poate fi o exemplificare facilă a acestei metode. Denumirea de „babiloniană” pare a avea legătură cu Turnul Babel, acolo unde s-au amestecat limbile oamenilor, şi s-a creeat marea confuzie.

Metoda ”egipteană” constă în a înlătura, pur şi simplu, orice referire şi referinţă relevantă. Este metoda secretizării prin excelenţă, utilizând procedeul fişetului: tot ce este important se strânge la un loc, se ferecă şi eventual se aruncă şi cheia. Denumirea aminteşte de o practică comună în Egiptul Antic: ştergându-se orice referire la existenţa cuiva, pur şi simplu el înceta să mai existe, chiar şi în amintirea semenilor. Reflectări contemporane găsim la George Orwell (1903-1950): în nuvela ”1984”, Ministerul Adevărului folosea o metodă similară.

Notă: 1Preferăm să ţinem sub anonimat persoana în cauză, căreia-i reamintim respectul pe care i-l purtăm.