Ocultism, Paranormal şi alte alea

Există o veche expresie, având o origine populară, devenită proverb în tezaurul de înțelepciune al umanității: “A arunca și copilul odată cu apa murdară din spălătoare”.

Originea proverbului este germană, în forma “das Kind mit dem Bade ausschutten”. Preluat din sursă populară, este pentru prima dată introdus în literatura cultă în anul 1512 de Thomas Murner (1475-1537), în lucrarea ”Die Narrenbeschworung”. Cartea lui Murner oferă și o ilustrație grafică a expresiei, o gravură cu o femeie aruncând un copil odată cu apa din copaie.

Thomas Murner - Die Narrenbeschworung

Ce înseamnă ea:
– A avea grijă ca, în încercarea de a înlătura ceva nedorit, să nu pierdem ceva valoros. A pierde esențialul încercând a elimina ce e neesențial.
– A rata partea bună încercând să scapi de balastul inutil și câteodată dăunător. Câteodată, din necunoaștere sau grabă, este dat la o parte “copilul”, păstrându-se doar “apa murdară”…
– Se mai face referire la zelul grăbit de a realiza ceva, făcând legatura cu altă expresie a înțelepciunii populare: “Grăbește-te încet!”

Atunci când abordăm tema Magiei şi a Filosofiei oculte, avertizarea din titlu este esenţială. Există marea tentaţie de a te pierde printre erori şi arabescuri. Şi repudiindu-le, să pierdem totodată şi esenţa.