Guruşi. Închipuiţi. Impostori

Am primit de la Centrală, prin Filiera Franceză, ultimul număr din Charlie Hebdo (ăla scos în numere mari şi epuizat repede, că de… ). Am hotărât că acţiunea de a-l posta aici este şi trebuie considerată ca o ”rezistenţă culturală”.

Paradoxal, sintagma a fost folosită de acei mulţi scriitori care înainte de ’89 îl pupau în cur la greu pe Ceauşescu în operele lor, pentru ca după Liberare să folosească aceleaşi opere pentru a-ţi demonstra dizidenţa. Cine sunt ei, îi ştiţi, persoanele lor nu contează prea mult, aici şi acum.

Noul Număr Charles Hebdo

Dacă nu ştiţi franceză, e ok. Are multe desene şi poze! (la mintea oricui).

Noi nu suntem de acord cu ”arta şi opera” francezilor de la Charlie Hebdo. Între noi fie vorba – nici complet originali nu sunt: există alţii care scot infinit mai mulţi bani promovând un discurs al urii fără margini şi fără sfârşit. Fără orizont al concilierii: pentru ei, concilierea înseamnă falimentul.

Caricaturiştii de la Charlie Hebdo sunt genul de mărunţi, care şi-au câştigat un renume vremelnic de pe urma unei morţi tragice. Nu viaţa şi faptele, ci moartea îi recomandă. Şi blasfemia adusă la rangul de obsesie. În afară de unele secte scelerate de satanişti, nimeni nu a vehiculat o blasfemie omnidirecţională asemănătoare: NU numai musulmanii sunt vizaţi, ci şi creştinii.

Charles Hebdo 1

„Ni Dieu” – Nici  Dumnezeu – Fără Dumnezeu!

Credincioşii români pupători de mormânte şi codaşi (era să scriu codoşi) la moaşte pot sta liniştiţi: nu de dumnezeul lor se iau cei de la Charlie Hebdo. Nu de un dumnezeu al formelor religioase exterioare. Nu de un dumnezeu al credinţelor superstiţioase. Nu de un dumnezeu al cabotinilor şi habotnicilor.

”Caricaturiştii” francezi iau în râs atât ”Calea, Adevărul şi Viaţa”, cât şi Crucea lui Hristos. Dar vai: cucernicii credincioşi români nu trebuie să aibă nici un stress: de alt Dumnezeu este vorba.

Charles Hebdo 2

Cu Iisus la plajă, nu la biserică!

Aşadar, noi nu piratăm, noi suntem rezistenţi cultural. În schimb altora le răsună în cap nişte versuri ale lui Vali Stelian…

Mulţumiri Doamnei LuciBe, deşi am primit materialul indirect. O asigurăm că încă mai aşteptăm cu interes acele fantonmatice cărţi ale lui Apollonius din Tyana la care făcea referire ultima dată. Deşi ştim că nu are cum să producă asemenea efecte, nu ne putem abţine bucuria maliţioasă de a o tachina pe acestă temă.