România enigmatică şi insolită

În urma unui schimb de mail-uri (binevenit, deşi tardiv), am reuşit să reînnodăm firul real al povestirii noastre:

1. Posesorul blogului Ploiesti68 Blog (https://ploiesti68.wordpress.com/) este de bună credinţă. A distribuit (ca şi noi) materialul, în încercarea de a afla date suplimentare.
2. Sursa sa diferă de a noastră. El face trimitere la Almanahul ”Pastila de râs”, a oferit materialul în facsimil (vezi mai jos) , fără însă a şti exact anul apariţiei sale.
3. Există unele diferenţe între cele 2 materiale, însă cel din ”Pastila de râs” corectează unele inadecvenţe din ”Destine”. Era doar un indiciu că este posterior primului; în prezent este o certitudine.

Pastila de Râs 1

Marcajele cu roşu ne aparţin, ele semnalează diferenţe faţă de sursa „Destine”.

Pastila de Râs 2

Surse anastazice oferite de Ploiesti68 Blog.

Despre ce-i vorba. Conform Catalogului on-line al Bibliotecii Naţionale, ”Pastila de râs” şi-a început apariţia în anul 1999, fiind editată de Axel Springen Editură. Din start rezultă că sursa ”Destine” este anterioară.

Însă mai există un detaliu interesant, care stabileşte chiar şi filiaţia ideatică. Mai demult, încercând să dăm de sursa primară, am făcut nişte investigaţii în ceea ce priveşte revista ”Destine”. În continuare vă oferim câteva fragmente din concluzii, edificatoare:

”Articolul a apărut în revista Destine şi Paranormal (ISSN), an. 1, nr. 11, pg. 24-25.

Revista Destine - Caseta redacţională

Revista apărea la Editura L.V.B. Invest International SRL, care deţinea marca înregistrată „Destine” (şi multe alte mărci).

Sediul redacţiei era închiriat (proprietarul nu are nici o legătură cu editura) la adresa: str. Plantelor, nr. 73, sector 2, Bucureşti. Telefonul redacţiei este actualmente suspendat.

Patronul L.V.B. era un neamţ, care a plecat din România imediat după falimentul editurii. Nu este clar dacă înainte de faliment sau după s-a realizat joncţiunea cu Axel Springer Editura SRL. Dar nu are nici o importanţă, deoarece şi aceasta s-a închis.”

Aşadar, colectivul de redacţie a reciclat unele materiale, le-a corectat şi le-au inserat într-o nouă publicaţie aparţinând aceleiaşi edituri.

Rămânem la părerea noastră că subiectul Codrului Todoruselor este o ”făcătură” de presă şi în cel mai rău caz o dezinformare. Însă blogul Ploiesti68 Blog şi autorul său se dovedesc a fi complet ”paraleli” cu scopul urmărit de iniţiatorii ei.

P.S. Mulţumiri unui „necunoscut” care, plin de îndoieli sădite în lungi ani de colaborare cu cine nu trebuie, a ajutat la identificarea şi montarea pieselor acestui puzzle complicat. Nu doreşte nimeni să-i dea lecţii, dar poate învăţa singur o lecţie din această reuşită, a cărui parte este.