Uncategorised

Există o practică pernicioasă printre români: aceea de a share-ui, din oficiu, tot felul de gunoaie, pe care la rândul lor le-au primit.

E ca şi cum cineva îşi varsă tomberonul în sufrageria ta şi tu, neavând altceva de făcut mai bun, dai fuga la vecinul de palier să-l verşi în sufrageria acestuia. Desigur, un cap de familie l-ar încinge mai degrabă pe cel care-i profanează căminul şi nu-i arată minim de respect, dar vai, „omul nou” a prins chiag atât de bine în unii…

Materialul share-ut variază: îl pot înţelege, într-o anumită limită, pe cel care „dă mai departe” pisici, trandafiri, bezele: lui i-au plăcut, s-ar putea să placă şi altora. Ceea ce nu înţeleg este propagarea unui alt tip de materiale, a căror existenţă şi scop nu mai ţin de cele plăcute.

Ceea ce cred eu despre acestă din urmă practică este că distribuind un astfel de material, îi dai girul tău. Devii, volens-nolens, complice. Nu mai este vorba de a debarasa gunoiul, ci de a-l oferi în dar. Ceea ce schimbă ecuaţia.

Dacă o gospodină cu 4 clase primare dă mai departe materialul despre şerpilieni, Antihrişti şi roşii montaniarde e una; atunci când un om cu capacitate de analiză şi sinteză (rutinată la greu, aş spune) o face, e altceva. Nu mai este vorba de un spirit gregar adesea tâmp, ci de rea-credinţă, dezinformare voluntară şi desigur … complicitate.

Scriu aceste rânduri deoarece un anumit Domn (nomina odiosa) s-a făcut că nu înşelege când l-am apostrofat (colegial şi prieteneşte) despre inepţiile share-uite la adresa Reginei Angliei (s-au terminat oricum problemele din România!). M-a privit contrariat şi cu o inocenţă adânc calculată mi-a reproşat că-l fac „regalist” (sic!). Adevărul e cu totul altul: acel Domn pe care-l respect în ciuda evidentelor „deformări profesionale” de care dă dovadă citise materialul, ştia foarte bine că este o bazaconie nesusţinută de nimic faptic, şi totuşi l-a dat mai departe, ştiind că propagă minciuna, ştiind că propagă dezinformarea, ştiind că face un lucru nedemn.

De ce a făcut-o totuşi? Asta e o întrebare la care nu pot eu răspunde.