Uncategorised

Pentru a începe cu finalul: în argou, ”a mânca borș” este o formulare elegantă a mai coloratei expresii ”a mânca căcat”. În general, expresia se circumscrie situației în care cineva vorbește prostii, enormități, ”bate câmpii” sau minte cu tupeu și nerușinare.

Vom exemplifica sintagma ”a mânca borș” cu  citate de pe două site-uri web (alese la întâmplare!) care-și propun să prezinte atracțiile turistice ale României:

”Biserica ( – n.n.) este unicat în această parte a țării prin prezentarea morții pe peretele de est al bisericii”1.

”Se remarcă faptul că în cazul frescelor din interior, tabloul intitulat ”Moartea” este reprezentat ca o forţă ce reglează echilibrul universal, acest tip de reprezentare scenică fiind unic în România şi printre puţinele din lume”2.

(Deschideți fotografiile pentru a le vizualiza la rezoluție mare)

Alegoria Morții - Biserica Olari (Curtea de Argeș)

În primul rând, nu există un ”perete de est” al unei biserici. Se numește ”absidă”, și corespunde Altarului. Odată lămurit acest element de arhitectură ecleziastică, să vedem situația concretă de la biserica Olari din Curtea de Argeș și cadrul mai extins al Munteniei, căreia-i aparține.

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Olari (LMI AG- II-m-A-13639.01, sec. XVII, ante 1687) din Curtea de Argeș se află pe Str. Cuza Vodă, nr. 134.  Știm că adresa diferă în funcție de sursa internautică utilizată, dar așa sunt proștii proști! Supranumele vine de la breasla și cartierul olarilor. Pictura exterioară datează din anul 1869, fiind executată de un zugrav local.

de la Olari se află pe peretele exterior ( nu ”interior”) sudic, în partea dreaptă a intrării. Este o reprezentare picturală semnificativ degradată. Sub ea se află o  toacă metalică.

Într-un context mai larg, nu se poate vorbi nici de ”unicat în această parte a țării”, nici de vreun ”tip de reprezentare scenică unic în România”. Nu de alta, dar în județele Argeș și Vâlcea se cunosc (și cunoaștem!) mai multe astfel de reprezentări cu rol moralizator. Pe unele le-am amintit deja pe acest site, pe altele le vom detalia când le va veni vremea. Ele sunt documentate și indexate atent, constituind baza unui viitor studiu tematic.

Alegoria Morții - Biserica Olari (prim plan)

Doar soluția arhitecturală aleasă face din biserica Olari o raritate în Muntenia, fiind bănuită o influență moldavă, pe baza asemănărilor cu biserica din Bălinești (jud. Suceava, 1492 (1493))3.

Starea avansată de degradare a reprezentării alegoriei Morții ne-a fost explicată de Pr. Croitoru Vasile Cătălin , actual preot paroh al Bisericii Olari: iarna, copii din cartier luau ca țintă a tirului cu bulgări de zăpadă fioroasa reprezentare de pe zidul bisericii. Că e realitate sau doar frumoasă poveste, noi nu putem ști. Însă este o mare doză de lirism în imaginea copiilor care se luptă cu Moartea folosind bulgări de zăpadă…

Atât structura de rezistență cât și pictura bisericii Olari sunt puternic avariate. Prin grija Pr. Croitoru Vasile Cătălin s-a întocmit și aprobat documentația de restaurare și lucrările au început.

Cine vrea să ajute acest efort cu o donație, cu un 2 %, cu ce poate, este invitat să-l contacteze pe Pr. Croitoru Vasile Cătălin la tel. 0723.285.198.

Restaurarea Bisericii Olari: în plină desfășurare!

Nota Bene. Un inimos părinte-ghid de la Mănăstirea Curtea de Argeș ni se plângea de birocrația de la Ministerul Culturii care – spunea el – îngrădește posibilitatea unor restaurări atât de necesare unor biserici aflate aproape în ruină. Nu am vrut să-l contrazicem atunci, dar îl contrazicem acum: Popo, uite că la Olari, dacă se vrea, se poate!

Note: 1. http://www.welcometoromania.ro/Curtea_de_Arges/Curtea_de_Arges_Olari_r.htm; 2. http://www.turismistoric.ro/2015/08/biserica-olari-unica-pentru-prezentarea-mortii-pe-peretii-sai/; 3. https://dumitruagachi.wordpress.com/2009/07/18/legaturi-surprinzatoare-%E2%80%93-biserica-olari-din-curtea-de-arges-18-07-09/