Explorări în enigmatic

– Da’ ce, Dimitirius Cantemir nu e pe frontispiciul Pantheonului din Paris? îmi spune generalul octagenar, scriitorul Radu Theodoru, continuându-și qvasi-monologul, plin de patos naționalist.

Pantheonul din Paris(Click pe poze pentru a le vizualiza în format hires)

Îmi fac repede socoteala-n cap: n-are ce căuta ăla acolo, că doar nu a avut tangență cu nația franceză. Și Pantheonul ăla e despre marii oameni ai Franței, din istorie, cultură, politică, oaste, … De ce-ar fi acolo șoldoveanu’ nostru? M-am abținut (a nu știu câta oară!) să-l reped pe bătrân. Eu eram musafir, el gazdă, nu se face așa ceva.

Bibliotèque de Saint-Geneviève

Peste ceva timp, ajuns la Orașul Luminilor, am putut să constat, la fața locului, că ceva-ceva știa moșu’. Gard în gard cu Pantheonul este Bibliotèque de Saint-Geneviève (1851; 10 Place du Panthéon), pe al cărui frontal, printre alte zeci de oameni de știință și cultură, se află și . Adică exact acolo unde-i era locul, pe fațada unei venerabile biblioteci, cinstit ca mare personalitate culturală europeană.

Dimitrie Cantemir 1

Ce înțelegem din această scurtă storie reală. Nu îmi este clar dacă Radu Theodoru prinsese urechește o frântură de informație sau a ținut cu tot dinadinsul să umfle realitatea. Însă felul cum a rostogolit-o a trimis-o în desuet. Cantemir n-avea ce să caute încrustat în piatra Pantheon-ului. Majoritatea se opreau aici, lăsând să treacă pe lângă ei trăncăneala unui om bătrân care face paradă naționalistă.

Dimitrie Cantemir 2

Și tocmai ăsta e pericolul delirului discursiv al românilor ”verji” – amețiți de discursul lor bombastic, ignorăm realitatea care, câteodată, poate fi la fel de spectaculoasă. Că nu e puțin lucru că fii într-o ”lot” care începe cu Leibnitz și se termină cu Newton.