Explorări în enigmaticGuruşi. Închipuiţi. ImpostoriOZN Santa Ana California

Cazul E. Barnea / Poiana Rotundă / Pădurea / 18 august 1968

În ziua de 18.VIII.1968, un grup de 4 persoane au asistat la un eveniment OZN în Pădurea Hoia-Baciu, reușind să-l surprindă fotografic. În timp, datorită popularizării, avea să devină unul dintre cele mai celebre cazuri OZN din România. Dacă nu cel mai celebru.

Cazul a fost ciudat de repede preluat de presa vremii și rulat masiv. Cureaua de transmisie a fost, indiscutabil, ing. Florin Gheorghiță, pe atunci clujean.

Prezentăm două articole care au reflectat evenimentul în presa centrală: România liberă și Scânteia.

România liberă, nr. 7437/miercuri 18.IX.1968, pg. 5

Baciu, România Liberă 18.IX.1968(click pe imagini pentru a mări la rezoluție hires)

Deși nu deținem date certe în acest sens, este posibil ca acest articol să fie prima apariție publicistică a lui F. Gheorghiță pe teme OZN, care pe atunci poza în ”inginer electronist”.  Titulatura este pompoasă și neadecvată pentru un absolvent de Electrotehnică. De altfel, specializarea ”Electronică” a apărut în România mult după ce Florin Gheorghiță absolvise ”Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic din Iaşi, promoţia 1951”.

Însă, să nu ne încurcăm în amănunte neesențiale. Deoarece există amănunte esențiale la care trebuie să fim atenți:

”Ceea ce atrage în mod special atenția și ceea ce certifică autenticitatea acestor fotografii (cadrele obținute de Emil Barnea – n.n.) este asemănarea totală a obiectului zburător văzut la Cluj la 17 septembrie (s.n.) ora 13.30 de un grup de excursioniști deasupra pădurii Baciu, cu cel înregistrat pe peliculă în dimineața zilei de 3 august 1965 în apropierea localității Santa Ana din California”.

OZN Santa Ana California

Rex Heflin, Santa Ana, California, 3.VIII. 1965

După cum se cunoaște, episodul Barnea a avut loc în ziua de duminică, 18 august 1968. 18 nu 17, august, nu septembrie! O greșeală de redactare sau de tipar? Poate! Poate este o coincidență că apariția în presă a cazului este la distanță de fix o lună calendaristică față de data producerii evenimentului. Sau poate că cei de la centru au vrut să lase impresia de operativitate extremă decalând data reală. Poate!

Însă ceea ce nu mai începe cu ”poate” este altceva. Nu este singura dată când Florin Gheorghiță avansează cronologii mincinoase. Documentând cazul ”Piesei de la Aiud” (un alt hit marca Gheorghiță), nu înțelegeam de ce în literatura occidentală evenimentul este datat 1974, față de anul real – 1973. Răspunsul a apărut ulterior: pentru că Gheorghiță! Pentru că Gheorghiță a publicat un articol despre ”Piesa de la Aiud” în revista AAS ”Ancient Skies” (nr. 3/1992), articol în care a falsificat în mod deliberat anul. De ce? El și Dumnezeu știe!

Florin Gheorghiță - Das Objekt von Aiud (AAS, Ancient Skies, 3 1992

Sunt multe semne de întrebare. Însă promitem că vom fi mult mai atenți pe viitor cu omul acesta. Desigur, nu ne interesează el ca persoană sau viața sa personală, ci ”agenda” sa și, mai ales, în ce context și cine îi dictează această păguboasă ”agendă”!

Scânteia, nr. 7829/ miercuri miercuri 18.IX.1968, pg. 7

Baciu, Scânteia, 18.IX.1968 

(va urma)