Explorări în enigmaticGuruşi. Închipuiţi. ImpostoriRomânia enigmatică şi insolităAnimație

Pe data de 19 septembrie 1968, la doar o zi după ce fotografiile lui Emil Barnea apar în presa românească, o țintă aeriană neidentificată și-a făcut apariția și (relativ) a staționat pe cerul municipiului Cluj-Napoca vreme de câteva ore. Evenimentul din 19.IX.1968 ridică numeroase semne de întrebare și indică direcții de urmat în cercetarea fenomenului.

Așadar, pe 19 septembrie, clujenii au fost invitați la un spectacol gratuit. La recensământul din 1966 (cu 2 ani mai devreme), populația Clujului număra 185.663 locuitori. Chiar dacă scădem copiii, orbii, miopii și dereglații mintal, rămâne un număr impresionant de martori oculari.  Cu toate acestea, există doar câteva mărturii disparate și 2 (două) poze accesibile publicului larg. Este improbabil ca obiectul necunoscut, devenit inevitabil și ”obiect” al curiozității,  să nu fi fost surprins în zeci de cadre de fotografii amatori. Și aici, ca și în zeci de alte ipostaze, avem de-a face cu amatorismul unor auto-intitulați investigatori civili, care se dădeau roată mass-mediei în loc să facă ceea ce afirmă că făceau.

Dorim să prezentăm două ipostaze cu obiectul surprins, care ne întăresc afirmațiile.

Florin Gheorghiță - Balon sau OZN? (Făclia, 24.XI.1968)(click pe fotografii pentru a le viziona la rezoluție maximă)

Articolul ”Balon sau O.Z.N.?” este unul dintre primele articole semnate Florin Gheorghiță inginer. A apărut în cotidianul local ”Făclia”, în data de 24.XI.1968. Reținem fotografia lui Rudolf Wagner (fotoreporter la ”Făclia”).

Comparație între cele 2 surse foto (față în față)

Aceeași fotografie (foto dreapta; vezi comparația și animația) o regăsim în cartea ”Fenomenele de la ”, montată de Adrian Pătruț, Ph.D. (Ed. Divia, Cluj-Napoca, 1995). Doar că … este atribuită altcuiva:

Comparație între cele 2 surse foto (animație)

”38. (19.09.1968; Cluj-Napoca). Imagine a marelui ”balon”, ce a staționat timp de mai multe ore deasupra Clujului, fiind observat de peste 100.000 locuitori (indice 2B). În această fotografie, aeroforma albă are aspect de piramidă, cu baza mai consistentă și mai luminoasă. [A: Ion Xantus (s.n.); h: 16.30-18.15; AF: WELTAFLEX (6×6)]” (pg. 152)

Wagner sau Xantus, asta-i întrebarea!

În lucrarea menționată apare și o altă fotografie, de această dată atribuită lui Rudolf Wagner, și interpretată fantasmagoric de Florin Gheorghiță:

Foto 3 cu interpretarea lui F. Gheorghiță

”39. (idem cu 38). Imagine realizată cu teleobiectivul a ”balonului” ce staționa deasupra orașului, care are de această dată un aspect tronconic. În interpretarea lui Florin Gheorghiță, această imagine ar demonstra că structura aeriană ar fi compusă dintr-un înveliș semitransparent, care ascunde în interior două obiecte strălucitoare, cu aspect evident de ”farfurie zburătoare” (vezi desenul alăturat). Altitudine estimată: 8.000-10.000 m; diametru la bază estimat: 69-86 m. [A: Rudolf Wagner; h: 17; AF: PENTACON SIX TL (6×6)/teleobiectiv SONAR (f  300 mm); F: ORWO NP 20(DIN)]”. (pg. 152)

Există așadar posibilitatea ca ambele poze să fi fost făcute de una și aceeași persoană. Halal investigație și halal investigatori!

UPDATE: Situația pare a fi puțin mai complicată. Vom reveni cu amănunte!