România enigmatică şi insolităIon Hobana

Publicistica periodică este prin excelentă efemeră și aflată sub imperiul momentului. În paginile ziarelor și revistelor de epocă descoperim contribuții valoroase, căzute din păcate în uitare.

Într-unul dintre dosarele lui Călin N. Turcu de la ASFAN (”Uriași. Antropologie. Urme de pași pe stânci”), am descoperit existența unui serial, ”Dialoguri în Muzeul imaginar”, ținut de (†) în Scânteia Tineretului.

În trei episoade erau prezentate ”Enigmele de la ” (Argeș), redate și de noi mai jos. Cunoaștem personalități de prim rang care au studiat zona; în mod bizar niciunul dintre ei nu cunoștea acest material cu informații la prima mână.

Ulterior, am căutat desfășurătorul la Biblioteca Academiei. S-a derulat în numerele de weekend ale Scânteii Tineretului, între septembrie 1969 și martie 1970. Acoperă o paletă largă de subiecte controversate, de la Tăblițele de la Tărtăria și OZN-uri, până la sculpturi megalitice, mormântul lui Vlad Țepeș și prezența vikingilor în Dobrogea.

(click pe imagini pentru a le vizualiza la rezoluție maximă)

Ion Hobana - Enigmele de la Cetățeni (I) Scânteia Tineretului, 11.10.1969, pg. 6-7

Ion Hobana - Enigmele de la Cetățeni (II) Scânteia Tineretului, 18.10.1969, pg. 6-7

Ion Hobana - Enigmele de la Cetățeni (III) Scânteia Tineretului, 25.10.1969, pg. 4

Ion Hobana - Dialoguri în Muzeul Imaginar. ConcursVom reveni și cu alte extrase.

Fotografiile prezentate au fost realizate de V.I.M. În realizarea acestui material nu s-au folosit scanuri din Fondul ASFAN.