Explorări în enigmaticUncategorised

În prezent, cunoașterea contribuției lui la studiul formațiunilor/ sculpturilor megalitice din România este neglijabilă. Este o mare nedreptate, dar situația nu este singulară nici pe departe.

Explicația e simplă: înainte de 1990, regimul a înlesnit anumitor persoane să ”colonizeze” teme (domenii de studiu), iar după ’90 publicul s-a dus după fentă (urmând ca o turmă direcțiile și falsele ierarhii deja stabilite).

Structurile megalitice din RSR” (cartea despre megaliți a lui Turcu) a fost oprită de la publicare, deși ”structurile” îi consemnează existența. În antiteză, bălăriile Cristinei despre Bucegi și Kogaion au fost bine primite în mediul nomenklaturii științifice de la CNST. Urmarea? În prezent, despre studiile megalitice ale lui Turcu nu se mai știu multe; în schimb C. este marea doamnă a megalitologiei românești. Cam astea au fost și sunt vremurile…

În ceea ce ne privește, pariem pe documentare și informare corectă. ”Hipnoza culturală” nu poate dura la nesfârșit, chiar dacă unii au tot interesul s-o întrețină și s-o alimenteze. Totodată, în ciuda operațiunilor în cascadă care-și propun colectarea și distrugerea (sau doar sechestrarea) unor arhive documentare personale, eșecurile sunt majore. Nu, nu învârtim placa hodorogită a ”Oamenilor în negru” de la trei sau n litere. Actanții sunt persoane pur particulare, care vor să-și ascunde, înainte de a fi prea târziu, impostura.

***

După multe ore petrecute în biblioteci, am reușit să identificăm fragmente din publicistica megalitică a prof. Turcu.  Sunt apariții succinte, într-un ziar provincial (Tribuna Sibiului). Vi le oferim spre lectură, cu mențiunea că picătură cu picătură se face ditamai oceanul:

(click pe imagini pentru a le vizualiza la rezoluție maximă)

Călin N. Turcu Megaliți 01

Călin N. Turcu Megaliți 02

Călin N. Turcu Megaliți 03

Călin N. Turcu Megaliți 04

Călin N. Turcu Megaliți 05

Călin N. Turcu Megaliți 06Călin N. Turcu Megaliți 07

Călin N. Turcu Megaliți 08

Călin N. Turcu Megaliți 09

Călin N. Turcu Megaliți 10

Călin N. Turcu Megaliți 11

Călin N. Turcu Megaliți 12

Călin N. Turcu Megaliți 13