România enigmatică şi insolităAbația Cârța

Acum ceva timp, intenționam să scriem despre o serie de mistere care-și aveau punctul de greutate în Abația cisterciană de la Cârța (jud. Sibiu). În mare era vorba de semnalarea medievală a unei populații non-umane, de un tunel, de niște OZN-uri și despre… inevitabilele . Documentarea osemintelor ne-a încetinit mult timp, dar în prezent impasul a fost depășit. Așadar, despre scheletele ”de uriași” de la Cârța…

Abația Cârța

Obsesia asta cu uriașii pare să aibă o explicație psihanalitică, legată de mărimea penisului. Ce-i drept, există și linii explicative secundare, dar ele corespund doar unor contexte particulare (de ex. creaționiștii evanghelici din Ameriaca), nu ansamblului.

Prima menționare (găsită de noi!) a prezenței scheletelor de uriași la Cârța apare în Formula As (2001), această ”șaorma cu de toate” a publicisticii românești contemporane:

„Mi-ar fi plăcut și mie să fi fost abate aici. Măcar așa, prin absurd. Uitați-vă, cu doar 20 de ani în urma, în naosul dinspre nord s-a descoperit o criptă unde cu siguranță au fost îngropați abați. Cele cinci schelete i-au înmărmurit pe arheologi: toți abații erau niște uriași, nici unul nu avea mai puțin de 2 metri înălțime. Se pare că erai ales conducător pe criteriul înălțimii: trebuia să fii mai înalt decât toți călugării. Eu aș fi avut statura”1.

Următoarea intrare datează din anul 2008 (Timonea, România Liberă):

Săpăturile efectuate aici după 1980 au dus la descoperirea a două schelete omenești cu lungimea de doi metri. Teoria care s-a lansat ulterior a fost că, în Evul Mediu, indivizii anormali erau trimiși la mănăstire”2.

Sursa lui Timonea este ”preotul evanghelic din Carta, Reger Michael”. Același ca în Formula As. O observație foarte utilă pentru mai târziu.

Plecând de la aceste două articole, Internetul a creat o puzderie de narațiuni, unele mai reușite, altele vai de mama lor. În afara unor mici adapătări, ele nu aduc elemente suplimentare. În schimb, tabloidul de casnice Taifasuri o face, apărând inelele-peceți:

”În anii ’80, în curtea mănăstirii au fost găsite cinci schelete umane care i-au înmărmurit pe arheologi: depășeau în înălțime doi metri și purtau încă pe deget pecetea de abate”3.

Să începem cu finalul. În Taifasuri, întâlnim formularea deloc comună ”i-au înmărmurit pe arheologi”. Aceeași ca și în Formula As, sursa de inspirație a articolului. De unde atunci completarea cu ”pecețile de abate”? Din fantezia bolândă a lui Carmen Ciripoiu (ce nume predestinat, Ciripoiu!). Știm asta deoarece inventarul săpăturilor arheologice de la Cârța (1981-1985) este cunoscut4. Nici urmă de inele peceți. Nu cinci, nu unul, zero!

Sursa celorlalte două articole este preotul evanghelic de la Cârța, Michael Reger. Declarațiile lui sunt confuze: ba s-au găsit 2, ba 5 schelete, ba osemintele aparțineau unor ”indivizi anormali”, ba unor lideri religioși. Cert este că el nu indică niciun moment existența unei populații de uriași la Cârța, ci doar a unor indivizi cu înălțimeza peste medie. Din dorința de senzațional ieftin, unii i-au transformat pe bărbații înalți în … uriași.

În Episodul II vom detalia campania arheologică din anii ’80 de la Cârța și ce s-a găsit acolo, atunci. Pe moment, vă invităm să meditați la formularea aleasă de un ”slaboumnyy v zakone” (imbecil în lege, în original în limba rusă), blogărul Florin Georgescu: ”Scheletele de uriași descoperite pe teritoriul României, dar ascunse de privirile oamenilor de către mincinoșii de arheologi (majoritatea)!” Sublinierea ne aparține.

(va urma)

Note: 1*** – România necunoscută, în Formula As, nr. 455/2001. http://www.formula-as.ro/2001/455/romania-necunoscuta-33/romania-necunoscuta-2121

2Dorin Timonea – Biserica fortificată de la Cârța – uitata de timp, în România liberă, 07.07.2008, https://romanialibera.ro/special/documentare/biserica-fortificata-de-la-carta-uitata-de-timp-129038

3Carmen Ciripoiu – Legenda călugărilor cistercieni, în Taifasuri, ?, http://www.taifasuri.ro/taifasuri/paranormal/11184-legenda-calugarilor-cistercieni-nr536-sapt30-iul-05-aug-2015

4Petre Munteanu-Beşliu – Mănăstirea cisterciană de la Cârţa. Cercetări arheologice de salvare (2009 şi 2011), în Acta Terrae Fogarasiensis, I, 2012, p.11-28, http://www.medievistica.ro/pagini/arheologie/cercetarea/carta/carta.html

Sursa foto: https://peterlengyel.wordpress.com/2013/03/24/abatia-cisterciana-kerc-kertz-carta/