Guruşi. Închipuiţi. ImpostoriPicătură apă

Notă editorială: În paralel cu serialul anterior, ”Sub (partea fizică)”, vă prezentăm un nou serial, ” – Apele vii și setea… energetică”. Materialul nu va avea o periodicitate anume, fiind difuzat pe măsură ce este documentat și alcătuit. Deși am evitat subiectul , considerându-l derizoriu și ultra-comercial, am cedat într-un final insistențelor tenace ale unei domnișoare ”esoteriste”. De asemenea, credem că putem imprima o notă de seriozitate unui subiect fundamental neserios.

***

Apele ”vii”, ”dacice” și ”energetice” din Bucegi. O poveste dubioasă cu personaje dubioase:

În anii ’80-’90, dubioși practicând o variantă originală a contorsionismului spiritual au atribuit unui izvor cu nivel constant din Peșterica Pustnicului calități miraculoase, magice.

În jurul anilor 2000, persoane mult mai dubioase au translatat ”magia” apei la , creând un substrat mitic apei chiaore pe care vroiau s-o vândă îmbuteliată.

În 2014-2015, niște dubioși de duzină au operat o nouă translație, mutând izvorul magic în peștera Ialomiței.

Parcursul sinuos mai poate fi rezumat într-un fel: închipuirile unor particulari au fost ”scoase la produs” fără succes de niște investitori privați, pentru a sfârși girate de statul român sub formă de ”panouri de informare turistică”. Doar locația s-a modificat; goangele au rămas esențialmente aceleași!

(va urma)