ASFAN-ROASFAN_logo_final

Miercuri, 29 noiembrie 1972, face o primă deplasare, de recunoaștere, la . De atunci datează și schița/(schițele) prezentate mai jos, din Dosarul (Arhiva Documentară , aflată în custodia – România).

(click pe imagini penntru a le vizualiza la rezoluție maximă)

OZN Valea Plopului - Schița Viața studențească

OZN Valea Plopului - Schița InforspaceCâteva precizări:

  • Prima apariție este în Viața Studențească din 27.XII.1972 (Mihai Matei – ”Un pe teritoriul României”).

Storia acestei schițe poziționale apare în prima carte a lui Turcu, ”Cazuri OZN în România. S-a întâmplat mâine!” (Ed. Sincron, 1992, pg. 23):

”O schiță aproximativă a locului presupusei aterizări și a împrejurimilor, pe care am făcut-o tot în acea zi, avea să fie reluată mai târziu – chiar în acea formă rudimentar întocmită – de către presa [d]in țară și de peste hotare, care avea să scrie despre acest caz”.

  • A doua schiță apare în articolul lui Julien Weversbergh – Atterrissage en Roumanie (revista ”Inforespace”/Belgia, nr. 13/1974, pg. 34). Este doar un rehash (o redesenare mai stilizată) a schiței lui Turcu, fără elemente de noutate.
  • Schiței îi lipsesc câteva elemente cruciale, identificabile în teren. Însă nu este vina prof. Turcu că presa de popularizare și de specialitate publică ciorne ”aproximative” și ”rudimentare” fără a le semnala măcar, precaut, încadrarea.

(va urma)

Episoade anterioare

https://terramirabilis.ro/2019/09/02/post-scriptum-la-cazul-ozn-valea-plopului/

https://terramirabilis.ro/2019/09/02/post-scriptum-la-cazul-ozn-valea-plopului-ii/