Explorări în enigmatic

În jurul observației făcute de Emil Barnea în data de 18 august 1968 s-au țesut o serie de legende urbane. Mare parte dintre ele au fost create din graba unora de a arăta ce știu, când nu cunosc.

De exemplu, o perosoană care se ascunde în spatele unui nume de hotel, ryn, ”moderator global” pe Forumul Rufon,  a realizat o așa-zisă ”Analiza imparțială a cazului OZN Poiana Rotundă , Cluj, România, 18 August 1968”. Nu contestăm onestitatea demersului, ci însăși ideea de analiză și sinteză în lipsa informațiilor exacte.

Iată ce afirmă el, printre altele:

”Fotocopiile ajung până la urmã prin reprezentantul AGERPRES în presa locală. De aici în cea națională. Pe de altă parte, alte copii însoțite de articole de investigație au ajuns la publicații de specialitate din străinătate unde au văzut imediat lumina tiparului”1.

Adevărul este altul. Inițial pozele au ajuns la publicare, via F. Gheorghiță, în presa locală. Au fost oprite tocmai de acel reprezentant AGERPRES. Ulterior, nu ”imediat”, au fost publicate concomitent în presa națională și locală. Abia peste 2 (doi) ani au apărut și în străinătate.

În general, articolul lui Florin Gheorghiță din FRS2 se consideră a fi primul din serie:

View Fullscreen

Însă se pare că nu este așa. Un citat edificator din , Julien Weverbergh – ”Les O.V.N.I. en U.R.S.S. et dans les Pays de L’est”:

”Le 18 août 1968, Emil Barnea prit les photographies dont nous avons longuement parlé dans le chapitre précédent: elles furent publiées un mois après dans la presse roumaine et deux ans après seulement par les journaux étrangers. Grâce à Florin Gheorghita elles parurent dans Flying Saucer Review, Lumières dans la Nuit, et Phénomènes Spatiaux. Un petit détail qui flatte notre vanité: la presse hollandaise se trouva plusieurs jours en avance sur la revue anglaise Flying Saucer Review à publier une des photos de l’OVNI roumain, l’auteur de ce livre l’ayant envoyée à Vrij Nederland dès le 10 janvier 1970, ce qui fit que l’hebdomadaire d’Amsterdam se trouva être le premier journal au monde à la divulguer3.

Faptul că cei doi, Hobana și Gheorghiță, se înghesuiau pe o plajă temporală îngustă să fie indiciul unei campanii coordonate? Nici vorbă, orgolii meschine și atât.

Mai îngrijorătoare este direcția de dezvoltare a ufologiei românești contemporane, bazată pe conceptul de arheologie inversată. Adică întâi detaliem, publicăm descoperile și ne premiem între noi pentru rezultate și de-abia ulterior demarăm săpăturile. În context, se naște întrebarea: la ce mai ajută ”săpăturile” (= documentarea), dacă caruselul deja s-a pornit în lipsa lor? Păi, cam la nimic, și de aceea studiul a fost demult înlocuit cu trăncăneala goală, dar cu mare priză la public.

N.B. De remarcat, în articolul lui Georghiță, personajele principale ale cazului, Emil Barnea și Zamfira Matea, sunt anonimizate. Deși numele lor erau de notorietate publică deja. Atunci, de ce? Păi, … la sanchi, să fie aroma de mister mai pătrunzătoare.

(va urma)

Note: 1Forum Rufon, Threadul OZN – Emil Barnea [Padurea Hoia-Baciu, jud. Cluj] [18 august 1968], ryn, #66, 16.04.2007; 2Florin Gheorghiță – ”Flying Saucer over Cluj, Romania, în Flying Saucers Review, vol. 15, nr. 6/1969, pg. 12-16; 3Ion Hobana, Julien Weverbergh – ”Les O.V.N.I. en U.R.S.S. et dans les Pays de L’est, Ed. Robert Laffont, Paris, 1976, pg. 144.

Episoade anterioare ale serialului

https://terramirabilis.ro/2019/10/02/rus-cazul-ozn-banat-1968/

https://terramirabilis.ro/2019/10/02/rus-2-ion-hobana-interviu-sobeps-1975/