Explorări în enigmatic

În Est nu e ca în Vest frate…”.

Ufologii români, de ieri și de azi, rulează marota modelului american de raportare la fenomenul . Doar atât au asimilat din maculatura occidentală de gen; asta știu, asta repetă.

Convenabil, ei se prefac că nu înțeleg factorul crucial reprezentat de libertatea de expresie (inclusiv cea a presei). Cu mijloacele de comunicare în masă etatizate integral, realitatea spațiului ex-sovietic și a sateliților săi era cu totul alta decât în USA. Lucrurile sunt simple și deloc greu de înțeles. Avem exemplul sovietic: într-o serie de perioade lungi de timp, marcate de ”dezghetări” de scurtă durată, în URSS referirile publice la fenomenul OZN au fost interzise. Decizia s-a tradus în 0 (zero) articole în periodice, 0 (zero) emisiuni radiofonice, 0 (zero) emisiuni TV.

Ce înțelegem de aici? Dacă astfel de referiri totuși apăreau, și în Republica Socialistă România au apărut mult și bine, ele se explică exclusiv printr-o permisivitate a statului, în beneficiul său.  Astfel se face că dacă omologii lor vestici puteau acuza o conspirație sau o ”reacțiune”, cei din Est (unde și România era inclusă pe atunci) erau aliați ai regimului și ”sponsorizați”1 de stat în efortul lor ozenistic.

Unii s-au redescoperit în prezent prigoniți de comuniști și s-ar vedea chiar disidenți: conspirația vinde și parcă n-ar dori să-și recunoască rolul (de altfel evident!) de colaboratori docili. Când te îngrașă Sistemul, e de bonton să te dai antisistem!

***

Drumul socialismului, ziar local din Deva, era la vremea respectivă ”Organul Comitetului Județean al P.C.R. și Consiliului Popular Județean Provizoriu”. Doar în perioada iulie-septembrie numărăm 7 (șapte) articole cu și despre OZN-uri. Într-un ziar obscur de provincie.

Gemea ufologia românească sub povara ”cenzurii”. Dar gemea de plăcere…

*** – ”Farfuriile zburătoare” provoacă neliniște în Argentina, în Drumul socialismului, an XX, nr. 4221/ma. 30.07.1968, pg. 4

*** – Enigma obiectelor zburătoare neidentificate, în Drumul socialismului, an XX, nr. 4222/mi. 31.07.1968, pg. 4

*** – Un grup de savanți cer ca problema obiectelor zburătoare neidentificate să fie adusă în fața Consiliului de Securitate al ONU, în Drumul socialismului, an XX, nr. 4226/du. 4.08.1968, pg. 4

*** – ”Farfurie zburătoare” deasupra Venezuelei, în Drumul socialismului, an XX, nr. 4230/vi. 9.08.1968, pg. 4

*** – Obiect luminos neidentificat observat deasupra Italiei, în Drumul socialismului, an XX, nr. 4233/ma. 13.08.1968, pg. 4

*** – Obiect zburător observat și fotografiat la Cluj, în Drumul socialismului, an XX, nr. 4264/mi. 18.09.1968, pg. 1

*** – Fenomen OZN observat la Deva, în Drumul socialismului, an XX, nr. 4267/sâ. 21.09.1968, pg. 3

Notă: 1Termenul de ”sponsorizare” este adesea greșit înțeles, fiind echivalat cu cel de ”finanțare”, deși acoperă o plajă mai largă de înțelesuri. În mod cert, ufologilor români din epocă li s-au asigurat elemente de sprijin (o anumită impunitate, vizibilitate și canale de diseminare).