România enigmatică şi insolităLechința BN

În după-amiaza (”seara”) zilei de joi, 15.XI.1979, în satul (com. , jud. Bistrița-Năsăud) a avut loc un eveniment neobișnuit, rămas viu și astăzi, după 40 de ani, în memoria colectivă a locului. Despre el, contextul și implicațiile sale va fi vorba în serialul ce urmează, de-a lungul a mai multor episoade.

Prezența unor entități – care ar încadra cazul la o ”Întâlnire de gradul III” atât de dragă mass-media – este discutabilă și va fi discutată. Însă nu există niciun dubiu asupra faptului că atunci și acolo, la Chiraleș, s-au observat fenomene luminoase în mișcare. Au existat martori multipli și unghiuri de viză diferite, dintre care unele dinamice (din mers). În plus, martorii erau împărțiți în grupuri distincte. Și nu, deși erau majoritar copii, nu erau numai copii. Au existat și martori adulți, deși în afară de două persoane (un bărbat și o femeie), numele lor nu au fost menționate ulterior.

(click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluție maximă)

Chiraleș DTM 1_25KCredem că trebuie lămurite din start două aspecte cruciale, cu riscul de a pune unele concluzii înaintea discursului:

1. Nu a fost vorba de o farsă, pentru că nu exista mobilul acestei farse și mijloacele ca ea să fie operaționalizată. A importa paradigma vestică, a farsei spumoase care face deliciul presei și publicului, este total eronat în cazul țărilor din fostul lagăr comunist. În Republica Socialistă România era o altă societate, cu alte mentalități și alte cutume. Și mai ales, cu alt tip de instituții…

2. Explicațiile remistificatoare ca: au văzut razele soarelui care luminau norii la asfințit, pelicani, albatroși, saci cu gaz de butelie, … au o doză de ridicol involuntar. Ele provin din abordarea atât de nefastă a ”detectivilor de tastatură”, care nu discută cu cei implicați și nici nu cunosc situația din teren, dar au păreri. Păreri întemeiate pe articole din mass-media recentă, care prezintă declarațiile unor nemartori, după cum vom arăta pe parcurs.

Ce a fost vom încerca să aflăm împreună, expunându-vă rezultatele documentării și anchetei noastre de teren. Am început prin a spune ce n-a fost. Și încă ceva nu este:

Ideea unei manipulări ”turistice” a cazului, după un scenariu de tip Loch Ness, nu se susține faptic. Ea provine din ”analiza” unora care nu au înțeles nimic din contextul local și din implicarea dlui. Traian Săsărman. Desemnarea apăsată, în presa locală, a Criptei Grofului ca ”obiectiv turistic” (ceea ce nu e, dar ar trebui/merita să fie) era destinată conștientizării valorii ei culturale și stopării unei vandalizări perpetue care au transformat-o în WC-ul public al șoferilor care nu opresc pentru istorie sau peisaj, ci pentru treaba mare sau treaba mică.

Dar să vedem ce a fost, când a fost și cum a fost…

(va urma)

N.B. Deoarece azi, 29.11. este ziua de naștere a prietenului nostru Cezar Dărac, motorul investigației de la Chiraleș-Lechința (oct. 2019), am intenționat să-i facem o surpriză cu debutul neașteptat al serialului. Din această cauză, opiniile exprimate în acest episod, posibil și în următoarele dacă nu se specifică altfel, aparțin în exclusivitate autorului. V.I.M.