România enigmatică şi insolităLechința BN

Ideea implicării ofițerilor de Securitate în cazul Chirlaleș (com. , jud. BN) apare într-un articol publicat în presa locală din Bistrița1. Preluat și distribuit pe un forum ozenistic, materialul a ajuns subiect de comentarii. Mai mult sau mai puțin deplasate.

Ca de obicei, amatorii de click și link (așa-zișii ”detectivi de tastatură”) nu l-au contactat pe autor, pentru a-i cere informații suplimentare și eventuala lămurire a unor pasaje ambigue.

Înainte de ’89, Zaharia Cotoc a fost ofițer la Direcția a IV-a Contrainformații militare, o structură de elită a Departamentului Securității Statului. Ulterior, Cotoc a servit în celebra UM0215 (popular ”Doi și-un sfert”) a MAI. În plus, i-a fost prieten ziaristului Titus Zăgreanu. În mod clar știe ce vorbește. Însă…

Zaharia Cotoc spune că în ’79 se auzise de acest eveniment (incidentul OZN de la ) pe canalele de informații. Desigur că se auzise; Securitatea știa cam tot ce mișca în țară. Însă nu susține că a existat o implicare a instituției. Pentru că nu a existat.

În același articol, Zaharia Cotoc redă din amintirile prietenului său Zăgreanu (transcrise de el din memorie):

”Ca sa preîntâmpine o întrebare a lui Titus Zagrean în legatura cu aceasta cerere neobisnuita, Vasile Ilovan i-a precizat ca un exemplar este pentru ziarul «Ecoul», una este destinata celor de la Securitate, care s-ar fi interesat de eveniment, iar ultimul exemplar este pentru cei de la Comitetul Judetean de Partid, respectiv pentru primul secretar al judetului”2.

S-ar înțelege că Titus Octavian Zăgreanu (30.VI.1935-28.IX.2010) acționa ca un proxy al Securității. Complet fals! Fiind un articol de gazetă, Cotoc nu are nici timpul și nici spațiul să contextualizeze.

(click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluție maximă)

Care e realitatea? La fel cum T. Zăgreanu nu era un simplu redactor (ci șef al șef al Secției Probleme sociale din redacție), Vasile T. Ilovan (11.XII.1923-XII.2010), nu era un simplu redactor-șef (ci venise la ”Ecoul” în 1976 din funcția de secretar cu propaganda pe județ). Considerând situația potențial problematică, Ilovan a menționat (din experiență!) posibilele urmări. Fă-o și fii pregătit să trimiți hârtii și acolo, și acolo, și acolo… Asta-i interpretarea corectă, nu alta.

Înainte să vorbim cu Zaharia Cotoc, am mers puțin mai sus. Șeful Securității Județului Bistrița-Năsăud de la acea vreme trăiește și chiar are activități publicistice, de memorialist. Este vorba de col. (r) Ioan V. Mânzat.

De la el cunoaștem că Securitatea nu s-a implicat în problema OZN-ului de la Chiraleș. O astfel de verificare pare a fi prima de acest fel din România și ne mândrim cu asta.

Ca fapt divers, din discuțiile cu martorii oculari sau conecși ai cazului OZN Chiraleș a reieșit o situație neobișnuită: invariabil, în declarațiile lor au asimilat cele două echipe de investigatori (Zăgreanu și Pătruț) cu Securitatea. Situația are explicațiile sale prozaice, pe care le vom oferi cu altă ocazie.

Ceea ce putem face deoacamdată este să punctăm elementele care demonstrează fără drept de apel că Zăgreanu nu acționa la Chiraleș sub marșrutizarea Securității:

  • Prima grijă a Securității era starea de spirit a populației. Pentru a limita paguba și a pregăti acțiunea de răspuns, era necesară o listă exactă a tuturor celor direct sau indirect implicați. Zăgreanu n-a produs-o;
  • Alexandru Măgherușan, profesor la Foto-cineclubul Casei Pionierilor Bistrița a realizat o serie de cadre fotografice ale urmelor de pe sol. Cunoaștem din corespondența lui Turcu că acesta poseda pelicula originală și după ani de zile. Ar fi trebuit s-o predea;
  • Același A. Măgherușan a recoltat probe de sol, pe care ulterior i le-a oferit spre analiză clujeanului Adrian Pătruț. Și pe astea ar fi trebuit să le predea;
  • Mai mult decât atât, așa-zisa ”Informare” a ajuns la A. Pătruț (care a publicat-o aproape integral în RUFOR), dar și la Călin N. Turcu și prin intermediul Arhivei documentare a acestuia, la noi. Redactată la mașina de scris a ziaristului. Parcă era adresată Partidului și Securității…

Deci NU!

De-a lungul timpului și în special după 1989, Securitatea a fost citată ca bau-bau convenabil, care-i împiedica pe iluștrii ufologi să-și facă treaba/ hobby-ul/ pasiunea. S-au schimbat timpurile și acum îi opresc americanii, NATO, masonii, … Totdeauna altcineva e de vină!

(va urma)

N.B. Documentul publicat în facsimil provine din Arhiva documentară Călin N. Turcu, a fost pus la dispoziție de ASFAN-ROMÂNIA și a fost digitalizat în cadrul C.I.D. Opiniile exprimate în acest episod, posibil și în următoarele dacă nu se specifică altfel, aparțin în exclusivitate autorului. V.I.M.

Episoade anterioare

https://terramirabilis.ro/2019/11/29/cl01-cazul-ozn-chirales-1979/