România enigmatică şi insolităLechința BN

Echipa Pătruț (numită după liderul ei, ) s-a deplasat la (cca. 100 km. de Cluj-Napoca) în data de 27.12.1979. Deși era iarnă, nu căzuse prima ninsoare. Pentru transport s-a folosit cel puțin un mijloc auto (un martor își amintește vag o ”Dacie verde”; posibil să fi fost două autoturisme). Cârcotașii care se vor întreba ”da’ ce-i interesează pe ăștia asta”, vor înțelege după ce vor vedea cu ce au venit ceilalți (cei de la ”Ecoul”):

Echipa era formată din patru persoane: Aurel Cătinaș, Virgil Ciomoș, Daniel Löwy și Adrian Pătruț1.

Cătinaș și Ciomoș făceau parte din Echipa Sud2 (condusă de Pătruț), care în perioada 1975-1980 a efectuat cercetări în proximitatea marginii sudice a Pădurii Hoia Baciu. Mențiunea este foarte importantă deoarece indică specializarea lor pe abordarea fotografică și -urile ”moi”, după clasificarea introdusă de John Keel în anul 1970 (John Keel – Operation Trojan Horse).

Pe D. Löwy nu am reușit să-l încadrăm prin surse documentare. Însă redăm textual cele aflate dintr-o conversație cu dânsul: ”Draga Domnule Musceleanu! Eu nu am participat la anchetă (s.n.), dar vă rog să luați legătura cu domnul profesor Adrian Pătruț [adresa de email]”.  Îl credem dintr-un motiv simplu: atunci când cineva intenționează să mintă, nu-ți indică și metoda de a-l prinde cu minciuna!

De la începutul anilor ’70 datează și preocupările ufologice ale lui Pătruț, care din 1977 făcea parte și din grupul de studii RUFOR, fondat de Călin N. Turcu la Vălenii de Munte. În timpul acțiunii de la Chiraleș, Pătruț avea 28 ani neîmpliniți (n. 07.01.1952). Obținuse o diplomă de licență în chimie, lucra la Întreprinderea de produse cosmetice ”Farmec” (Cluj-Napoca) și începuse un doctorat în chimie.

10 ani RUFOR 1977Reținem că era vorba de persoane tinere, pasionate de subiect, cu experiență în teren, dar nu și în specificul anchetării martorilor. De asemenea, exista o predispoziție interpretativă, consolidată anterior prin studiul fenomenelor de la Pădurea Hoia.

(va urma)

 Note: 1Cf. Adrian Pătruț – Întâlnire de Gradul Trei la Chirlaleș-?, în RUFOR, vol. 2, nr. 8/1980, pg. 5-17; 2Adrian Pătruț – Fenomenele de pa Pădurea Hoia-Baciu, Ed. Divia, Cluj-Napoca, 1995, pg. 44-45.

 N.B. Din motive care țin de rațiuni editoriale, de anumite situații dar și de bunul nostru plac, nu vom concepe liniar conținutul episoadelor. Opiniile exprimate în acest episod, posibil și în următoarele dacă nu se specifică altfel, aparțin în exclusivitate autorului. V.I.M.

Episoade anterioare

https://terramirabilis.ro/2019/11/29/cl01-cazul-ozn-chirales-1979/

https://terramirabilis.ro/2019/11/29/cl02-cazul-ozn-chirales-1979-faza-pe-dss/