Explorări în enigmaticCapul leului Ropotamo 5

”Capul leului” (”Lavskata glava” în original) este localizat în Rezervația naturală Ropotamo, în Bulgaria. Coordonate: 42.3153152, 27.7346218.

(click pe imagini pentru a le vizualiza la rezoluție maximă)

Capul leului Ropotamo 1Datorită poziției și formei sugestive, este un excelent reper geografic-vizual care domină valea râului Ropotamo și drumul 99, care leagă Primorsko de Sozopol.

Capul leului Ropotamo 2Pe culme, în imediata apropiere a ”Capului” se află un punct întărit, ”Fortăreața lui Valchan” (“Valchanovo kale” în original), care a ființat din Epoca Fierului până în timpul dominației otomane, asigurând controlul regiunii.

Fără nicio îndoială, ”Capul leului” este o formațiune naturală, un mimetolit sugestiv care nu are nimic de-a face cu prelucrarea antropică. Cu toate acestea, el a fost remarcat și prețuit din timpuri străvechi. Dovadă urmele arheologice din proximitatea sa.

Capul leului Ropotamo 3

Capul leului Ropotamo 4Teoretizarea sculpturilor megalitice pleacă de la ideea (credem noi falsă!) că valorizarea (inclusiv venerarea) unor structuri litice implica eo ipso modelarea lor antropică. Este aceeași greșeală fundamentală pe care o face și poetul Ion Gheorghe cu statuetele lui din ”betoane arhaice”.

În prezent, desacralizat, ”Capul leului” a rămas doar o curiozitate, fiind promovat de bulgari ca atracție turistică.