Guruşi. Închipuiţi. ImpostoriOglinda neagră

Despre un interviu (ne)realizat recent de un român cu Ted Anton am scris aici și aici.

Evenimentul a fost anunțat pe Forumul RUFOn, unde inițiatorul solicita întrebări. Ideea de a verifica realitatea acestui interviu a început ca o glumă. A urmat un schimb de mailuri cu Ted Anton, în care acesta a negat tot ce se putea nega.

Am folosit întrebări clare, la obiect. Anton e grec și tradiția cere să-i întrebi pe greci de trei ori înainte de a fi sigur că ”nu”-ul e ”NU”. Am întrebat de trei ori, de trei ori a spus că nu a dat niciun interviu. Facsimiliele din mail-uri sunt dovada.

Având o bază pe pornire pe care o consideram solidă, ne-am lansat în considerațiunile deplasate din linkurile de mai sus.

Doar că a apărut interviul.

Nu știm de ce a mințit dl. Ted Anton, profesor de jurnalism și autor de investigații. Dar de mințit, a mințit. Ce valoare mai au ”investigațiile” sau ”interviurile” sale, atâta timp cât contorsionează până și poziții deschise, transparente și asumate? Nu știm, dar n-am paria prea mult pe credibilitatea sa.

Este momentul să ne cerem scuze față de Dl. Daniel Dorosan. Etalarea sa pe un forum de tip cloacă, ascuns sub un pseudonim hilar, ne-a făcut să-i verificăm afirmațiile. Tehnic, nu am greșit cu nimic. Situația nu putea fi verificată din surse independente. Plecând de la afirmații diametral opuse, am preferat să-l credem pe Ted Anton, recomandat de o calificare, un renume internațional și o operă publică. Ne-am înșelat și am primit o lecție binemeritată. Lecția numărul 1.

Există și o notă hilară în această poveste. După apariția celor două materiale pe terramirabilis.ro, un prieten comun ne-a tras de mânecă, spunându-ne că interviul există și s-o luăm mai ușor. Deși de-a lungul timpului nu ne-a dat niciun motiv să ne îndoim de el, am preferat să mergem pe mâna lui Anton, crezându-l pe grec un om de onoare. Lecția numărul 2.

Lecția numărul 3 va rămâne nerostită. Sunt multe ciudățenii în acest desfășurător, dar ele nu ne scuză cu nimic greșeala față de Daniel Dorosan. Am fi putut plusa, aruncând vina exclusiv pe grec, sau să invocăm o înțelegere publicitară dintre cei doi în beneficiul liternautica.com. Dar nu, preferăm să recunoaștem că e greșeala noastră și să ne-o asumăm integral, bărbătește.

Încă odată ne exprimăm regretul pentru acuzele nefondate și vorbele jignitoare adresate lui Daniel Dorosan.

Interviul realizat de el poate fi citit aici.