Explorări în enigmaticLuneta Botar 03

”Din dorința de a imita aventura descoperirii unui text neștiut sau din nevoia de a ascunde, măcar de formă, paternitatea unei opere de ale cărei consecințe politice sau de al cărei succes autorul nu era sigur, s-a născut deci motivul literar al «scrierii» găsite, atribuită unui autor cunoscut sau necunoscut (inventat pur și simplu). Procedeul a fost frecvent, mai ales în epoca romantică”1.

Citatul de mai sus este literatură despre literatură. În cazul ”Lunetei de alamă” este vorba despre altceva:  de o plasare.

Pentru a fi ”învechit”, documentul este ”atașat” unui obiect vechi, de proveniență incertă și apoi descoperit ”întâmplător”, convenabil și neimputabil. Un procuror ar râde în hotote de scenariul facil al dlui. Bottaro. În schimb, câțiva ufologi români, naivi sau doar oportuniști, au înghițit gălușca, cu tot cu linguriță.

Este momentul să vorbim despre probele fizice din ufologie. Ozeniștii români au citit prin cărțile străine sau au văzut în filmele americane că investigatorii recoltează probe și le trimit la naiba știe ce mare laborator. Așa că au recoltat și ei. Probe.

Dar n-aveau nici unde să le trimită, nici bani de analize. Că România nu e America. Așa că le adunau ca să le adune. Pentru că așa au citit prin cărțile străine sau au văzut în filmele americane.

Exemplu de probă recoltată care zace și acum fără analize la zi în Arhiva Turcu2

(click pe imagini pentru a le vizualiza la rezoluție maximă)

 

Biletul de trimitere

Proba recoltată (redo - verso)În Cazul Lunetei, avem un document: pe o coală de desen și două schițe realizate cu două cerneluri diferite. Vrei să-l datezi? Fă analize fizico-chimice. În ce constau ele puteți afla urmărind epopeea hărții Vinland-ului.

Analize. În lipsa lor, prudența e lege. Nu și pentru ufologi, care au preferat să analizeze ”stilul grafic” și seriile numerice din cadranul superior.

(va urma)

Note: 1Mircea Anghelescu – ”Mistificațiuni. Falsuri, farse, apocrife, pastișe, pseudonime și alte mistificațiuni în literatură”, Ed. Compania, București, 2008, pg. 74; 2Fondul documentar Călin N: Turcu (Arhiva ASFAN-România).

Episoade precedente ale serialului:

https://terramirabilis.ro/2020/04/01/luneta-de-alama-bottaro-si-ozn-ul/