Explorări în enigmaticLuneta Botar 03

Cazul ”Luneta de alamă” este exemplul clasic al expresiei neaoșe ”s-a întâlnit hoțul cu prostul”. Mă rog, nu ne permitem să-l numim pe răsposatul ufolog ”prost”. Prin extensie, nici lui Botar Remus-Claudiu (zis Bottaro) nu-i vom zice ”hoț”. Doar ”controversat”.

Botar s-a născut în data de 28 mai 1946. După 1990 a înființat Fundaţia Franco-Română Internaţională (FFRI) al cărui președinte este și a trecut la fapte, sub nom de guerre ”Botarro”. De la ”Botar” + ”RO”.

Pentru a nu lungi vorba, Botar Botarro cumpără în 1992 o lunetă de sec. XVIII de la un anticar.

(click pe imagini pentru a le vizualiza la rezoluție maximă)

Luneta Botar 01

Luneta Botar 02Apoi, în noiembrie 1995, accidental, descoperă un document rulat în interiorul ei.

Luneta Botar 03

Luneta Botar 04Un document ufologic.

Luneta Botar 05Este vorba de o coală de desen cu dimensiunile 288/175 mmm. Schița superioară -83/166 mm – este realizată cu cerneală roșie, iar desenul inferior – 188/166 mm -, cu cerneală neagră.

Cam atât se știe precis. Restul sunt speculații.

Dintre ufologii români, Călin N. Turcu a mușcat cel mai rău momeala. A publicat articole, capitole de cărți, a ținut lecturi la congrese ufologice internaționale. Dan D. Fărcaș a avut și el o contribuție, însă vulpoiul a fost mult mai precaut și a evitat să se pronunțe tranșant.

(va urma)

Originalul fotografiilor, realizate de Călin N. Turcu în iluie 1996, se află în Fondul documentar Călin N: Turcu (Arhiva ASFAN-România).