România enigmatică şi insolităNicolae Ceaușescu

Una dintre erorile majore pe care le-am întâlnit în ufologia românească este confuzia dintre date (descrieri) și informații (semnificații). Consumatorul de ozenism pe pâine (sau mai degrabă pe băț!) este într-o continuă goană pentru a colecta date noi, care în lipsa analizei nu valorează nimic.

– ”Câte cărți de -uri ai citit?” m-a întrebat la un moment dat dirigintele poștei electronice dintr-o asociație celebră. Nick Pope de România.

– ”Puține*”, i-am răspuns într-o doară.

– ”Păi vezi…”, a concluzionat satisfăcut viitorul proaspăt pensionar.

Nu s-a gândit nicio clipă să mă întrebe ce-am înțeles din puținul ăla citit.

Acum 7 luni, împreună cu ASFAN-România am oferit acces liber, facil și gratuit la prima serie a revistei RUFOR (1979-1986), în format digital. Până în prezent, numărul de vizualizări a depășit 5555.

Înțeleasă cum trebuie, RUFOR I ar fi trebuit să producă publicului farfurist o avalanșă iconoclastă. N-a produs nimic, deoarece una e să citești, alta e să înțelegi ce citești și cu totul altceva să integrezi în context.

Exista o Lege nr. 3/1974, intrată în vigoare la 1 Mai 1974. Iar RUFOR cădea sub incidența ei (la interdicții și sancțiuni), fapt de care cei din grupul de ”redacție” erau pe deplin conștienți. Ba chiar, în ”Omul și universul” (Ed. Facla, Timișoara, 1983), Mandics György indexează R.U.F.O.R. la ”Perioadice, baze documentare” (pg. 9). Asta dacă unii s-or fi gândit cumva la deplină conspirativitate…

În timp, persoane din grup sau din proximitatea grupului se transfug pe rând în străinătate. Alții, ca M.H. Danciu (†), doar încearcă, fără succes. Ce pleașcă ar fi fost pentru vechiul regim să monteze la Vălenii de Munte un scenariu de tip ”Meditația transcedentală”. Ar fi căzut mulți, de prin toată țara.

Și totuși, …. Nimic, nimic… Oare de ce?

Hint: la unii autori din RUFOR, sub semnătură curge o listă de acreditări la organizații** internaționale de profil. În anii ’80, în RSR. Așa ceva…

Atunci când mai auziți ufomani bătrâni (sau mai tineri și mai afro-n cap, ca Hendrix ăla din pădure!) cât de prigoniți și hărțuiți și intimidați și cenzurați de Securitate erau ei și ortacii lor de ozeneală, și hau și bau și bla-bla-bla, amintiți-le povestea pe care tocmai v-am spus-o. Și poate le-o spuneți și lor, să-i vedeți cum li se desfigurează fața-n rictus.

OZN Telescop MarihuanaN.B. *Acum pot recunoaște că am mințit. Am citit zeci, până-n 20 de ani. Pe la acea vârstă mi-am dat seama că este o literatură de compilație, repetitivă, care prezintă date neverificate sau neverificabile, înșirate pe hârtie de niște ignoranți adesea lipsiți de talent literar, care habar n-au ce vorbesc. Foarte recent domeniul a început să mă atragă din nou, dar strict din punct de vedere antropologic și sociologic; **Unele, și atunci, ca și acum, erau cu taxă anuală de membru. Pe vremea răposatului, dacă te prindea Miliția, om de rând fiind, cu 10 dolari acasă, te duceai la după gratii, la zdup!