Explorări în enigmaticAlexandru Petria

Vă prezentăm un articol publicat de Alexandru Petria în Cotidianul (13.03.1995). Titlul este pe măsura anvergurii presei românești: este atractiv, dar nu acoperă conținutul.

(click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluțier maximă)

Alexandru Petria - SRI, Armata, OZNNarațiunea lui Pastia este structurată în trei părți.

Prima ne introducere în subiect și atmosferă prin păreristica de birt, fără nicio legătură cu întrebarea din titlu.

Urmează etapa ”pe surse” (unii, alții…):

”SRI știe câte ceva, spun unii. Aceiași completează că nici Armata n-ar fi străină de temă”.

Recursul la ”surse”, atât de răspândit în mass-media autohtonă, trebuie nuanțat. Apelezi la ”surse” pentru a obține un insight (o detaliere confidențială), nu pentru a te instrui în ABC-ul temei. Altfel riști să fii împachetat și să livrezi publicului prostii. Cazul lui Pastia, care amintește de ”celebra staționare din 18 august 1968  a unui «balon» ieșit din comun deasupra Clujului (fotografiat și de Emil Barnea)”.

Ce confuzii jenante. Pe 18 august are loc observația lui Barnea din Poiana Rotundă (Pădurea Hoia), însă nu a fost vorba de niciun balon, deasupra Clujului sau aiurea. Pe 19 septembrie ”ceva” semănând a balon a fost într-adevăr observat și fotografiat deasupra Clujului, dar Emil Barnea nu a avut nicio implicare. Cam atât despre acuratețea ”surselor” lui Petria.

Ultima parte este rezervată specialistului; în cazul de față Călin N. Turcu. Nu vom insista pe conspirațiile ventilate de acesta, la limita dintre neînțelegeri flagrante și dorința de a-și face gratuit publicitate. Am mai amintit de scurt-metrajul ”Quo vadis, Homo?”. Atât de ”dispărut” este, încât coloana sonoră o puteți asculta aici. Dar, din nou, fără nicio legătură cu întrebarea din titlu.

Una peste alta, articolul lui Alexandru Petria este o șusă. Însă din el se poate trage un folos. Ideea de a alcătui un istoric al diligențelor legal-administrative făcute în direcția desecretizării datelor deținute de instituțiilor române. Hai să le numărăm împreună…

(va urma)