Dacia preistorică și istorică

În lumea fantastică a basmului românesc găsim două elemente acvatice complementare (nu antagonice) cu proprietăți ieșite din comun asupra vitalității, regenerării și chiar învierii: Apa Vie și Apa Moartă.

Cu Apa Moartă se pun laolaltă parțile dezmembrate ale trupului muribundului (sau ale celui decedat) și i se cicatriează rănile. Apoi, prin intermediul Apei Vii, muribundul/ cadavrul este reanimat, (re)primind scânteie de viață, vigoare și putere. În cazuri mai rare, această apă conferă tinerețe veșnică.

Apa Vie și Apa Moartă nu trebuie confundate cu alte două ape speciale, Apa vie de judecată și Apa de mort sau a morților. Și mai ales nu trebuie confundate cu pretențiile pseudoștiințifice și absurde ale unor ape tehnologice sau cu reclama mincinoasă și manipulatorie care se face unor ape speciale din comerț. Poate va veni și momentul când vom scrie despre ele și despre cum niște băieți deștepți au calchiat cercetări din Occident vechi de zeci de ani (dar rămase fără rezultate), făcându-și în mod fraudulos un nume în lumea academică românească.

 

 

 • Ape speciale (I) – Apa vie și apa moartă
  by
  În lumea fantastică a basmului românesc găsim două elemente acvatice complementare (nu antagonice) cu proprietăți...
 • Ape speciale (II) – Munții care se bat în capete
  by
  În basme găsim imaginea munților care se bat în capete, fie ca indiciu temporal introductiv...
 • Ape speciale (III) – Apa Iordanului
  by
  Dacă în general Apa Vie și Apa Moartă se găsesc în proximitatea ”munților care se...