Dacă în general Apa Vie și Apa Moartă se găsesc în proximitatea ”munților care se bat în capete”, există și excepții. De exemplu, în basmul ”Țugulea, fiul unchiașului și al mătușei”, Ispirescu ne trimite tocmai la … Apa Iordanului (cu trimitere evidentă la Țara Sfântă a Bibliei)1:
”Țugulea scăpase cu o scânteie de viață, (…). Abia mai putu Țugulea să spună și ursului ce păți. (…) zise ursului să-i pipăie ranele, fiindcă el nu e cârnic, și să-i așeze toate oscioarele la locul lor, de vor fi zdrobite.
Cum îi aduse apă, Țugulea bău. Ursul zise vulturului:
– Ce vom face acum și noi pentru binefăcătorul nostru, ca să nu-l lăsăm să moară?
– Să-mi cauți două citurele, răspunse vulturul, să mi le legi de picioare, și mă voi duce ca gândul să aduc leacuri pentru Țugulea de la apa Iordanului, unde sunt două fântâni cu apă vie și apă moartă, căci și el ne-a făcut atâta bine. (…)
Cum veni vulturul, turnă ursul apă moartă peste toate ranele și se închegă carnea, turnă apoi de două, trei ori, apă vie și se vindecă Țugulea de toate metehnele, rămâind cum l-a făcut mă-sa, sănătos și întreg”2.
***
Ceea ce dorim să spunem este că nu se pot extrage din basme – așa cum e încăpățânează unii să creadă – indicii viabile care să restrângă o arie geografică sau să indice un perimetru precis. Informațiile, dacă există și câte există, sunt extrem de vagi și adesea contradictorii.
Note: 1În timpul documentării am întâlnit o mențiune despre Afidus Modestus ”care susține că numele de Dunăre este o formă transliterată a termenului Eridan” – fluviu sacru. (R. Vulcănescu – ”Mitologia română”, pg. 464). Nu știm cum ar trebui interpretată asemănarea izbitoare Eridan – Iordan; 2Petre Ispirescu – ”Țugulea, fiul unchiașului și al mătușei”.
-
31.12.2022
-
31.12.2022
-
31.12.2022