Bâlciul nălucilor

Arii și volume tangente. O variație pe aceeași temă este trimiterea la ”pachetul” de profeții, ambalate telegrafic pe principiul în unire stă puterea:

”… profețiile referitoare la destinul deosebit al României, conform cărora ea va fi focarul spiritual al întregii planete (după cum ne spun Sundar Singh, Serafim din Sarov Nostradamus)1;

Despre România se mai spune că este Grădina Maicii Domnului iar Serafim din Sarov, Nostradamus și Sundar Singh vorbesc, în profețiile lor, despre revenirea Shambalei. ca proiecție fizică, pe aceste meleaguri2;

… au apărut și numeroasele prevestiri de mare felicitate a acestei țări făcute de Sundar Singh, de Serafim de Sarov (decedat în 1833) și încă mulți alții3.

Vom arăta cum această aglomerare nu este deloc întâmplătoare sau gratuită. Și mai ales, vom puncta unele legături… politice.

 

Note: 1Simona și Claudiu Trandafir – ”Shambala. Tărâmul divin care ne inspiră”, Ed. RAM, București, 1994, pg. 23; 2Aurora Inoan – ”Shambala, centrul spiritual al omenirii, revine în România”, în ”Revista Fenomenelor Paranormale”, an I, nr. 1/1995, pg. 4; 3Dan Corneliu Brăneanu – ”Încotro Medicina”, în ”Magazin parapsihologic”, nr. 3/1992, pg. 5.

 

            

Tribunul va înfrânge. Vlaicu Ionescu (1922-2002) a fost considerat un interpret de talie mondială al scrierilor lui Nostradamus. Printre cei mai importanți. Sau cel puțin așa se zice și fiind în necunoștință de cauză, nu avem căderea de a ne pronunța.

În România, editura Roza Vânturilor i-a publicat două volume. Cel apărut în 1998 cuprinde și un studiu intitulat ”România, pământ ales, în profeția nostradamică”, în care introduce tălmăciri care ”subliniază o anumită centralitate solară a teritoriului dacic, care pare a implica și o misiune de prestigiu a poporului, care s-a dezvoltat pe acest teritoriu privilegiat1.

Înainte să abordăm subiectul propriu-zis, să reținem cuvintele lui Vlaicu Ionescu, de un merituos bun-simț. Ele îi deschid studiul:

Interesul arătat de Profet țării noastre are implicații care adesea nu numai ne surprind, dar ne și sperie. Căci dacă, in ciuda dificultăților inerente în destinul unei țărișoare lovită continuu de valurile și vitregia vremilor, suntem destinați a juca un rol de distincție pe plan spiritual, acest fapt ne și obligă la strădanii care să răspundă cu cinste și demnitate acestei chemări2, dar îl și încheie, circular, rotund:

Mesajul său ne aduce optimism și speranță, dar ne și cutremură. Căci el ne obligă !a o veghe sporită și la eforturi înzecite, dacă într-adevăr cuvântul Profetului se adresează nouă și dacă vrem, să răspundem cu cinste chemării lui3.

Rezumându-l pe interpret – o situație onorantă care obligă.

La distanță de un buletin (14 ani), prof. univ. dr. ing. Alexandru Măruță, pensionar, fost Decan al Facultății de Psihologie și Științe Cognitive a Universității Ecologice (a lui Dolfi Drimmer pentru cine nu știe), reia subiectul și-l adaptează creativ. Nu în nume propriu, ci prin intermediul unui paravan: un grup-fantomă intitulat ”Prietenii lui Nostradamus”. Deși documentar se sprijină integral pe volumul menționat ulterior, Măruță reușește o complicată echilibristică, de mare efect: reinterpretează aiuritor un catren pentru a-l scoate pe Corneliu Vadim Tudor câștigător în cursa prezidențială.

Nu am fi dat atenție acestei întorsături oarecum hilare dacă construcția lui Măruță nu ar fi plină de învățăminte. El are o abordare în doi pași. Începe zgândărind vanitatea cititorilor cu România ”mijlocul Europei”, ”«pământ ales» în viziunea lui Nostradamus”, ș.a. Apoi, publicului umflat în pipotă și îndrăgostit de un Nostradamus care ia uite ce frumos vorbește despre noi, deci musai trebuie să aibă dreptate, îi este livrată interpretarea unui catren nostradamic (VI 21).

Culmea perversității, la o lectură fugară din articolul publicat de ”Prieteni” în ”Tricolorul” nu se înțelege cine face interpretarea potrivit căreia:

Schimbarea va fi foarte dificilă/ Vezi aici viile de la Răsărit (Basarabia) ce se vor cîştiga cu prilejul schimbării/ Destoinicul Corneliu Tudor va fi pus, lepădătura Băsescu va fi respins/ În ţară, pînă la Mare, poporul îşi va schimba statul4.

Dacă ești slab de minte, o atribui complet gratuit aceluiași Vlaicu Ionescu, văzut ca figură de prestigiu și înghiți otrava strecurată în cubul de zahăr. ”Și v-o spune Nostradamus, da?”.

Nu e nici prima și nici singura dată când profețiile lui Nostradamus sunt instrumentate în murdarul joc al politicii. În prefața lucrării ”Nostradamus prezice viitorul Europei” (Karl E Krafft, Ed. C.I.D., 2017) am arătat în ce fel Goebbels a ordonat măsluierea catrenelor lui Nostradamus în folosul propagandei de război hitleriste.

La începutul anilor ʼ90, profeții nostradamice erau prezentate în corelație cu cele ale lui Sundar Singh, folosindu-se aceeași tehnică a consolidării prin proximitate și a transferului de prestigiu. Cu tot efortul, nu am reușit să aflăm catrenele la care se făcea doar generic trimitere. Dar poate vom afla odată și odată.

 

Note: 1Vlaicu Ionescu – ”Mesajul lui Nostradamus către români”, Ed. Roza Vânturilor, București, 1998, pg. XLVIII; 2Ibidem, pg. XLVII-XLVIII; 3Ibidem, pg. LXI; 4Prietenii lui Nostradamus (Alexandru Măruță) – ”Prietenii lui Nostradamus rup tăcerea în legătură cu încercatul popor român de-a lungul veacurilor”, în ”Tricolorul”, 30.05.2012.