Bâlciul nălucilor

Așa grăit-a Alexandru. Începând cu anii ʼ90, la pachet cu cele ale lui Nostradamus și Sundar Singh apar menționate insistent și profețiile Sf. Serafim de Sarov, fără a fi indicat un conținut propriu-zis, dar lăsându-se de înțeles o convergență ideatică.

Cu tot efortul depus, nu am reușit să identificăm în literatura religioasă vreo astfel de profeție, care aproape sigur nici nu a existat vreodată. În schimb apare un anume Alexandru (în funcție de variantă ”frate”, ”părinte”, ”călugăr”), ”răpit în duh” de Sf. Serafim, care-i comunică din înalturi o pastișă după apocriful lui Sundar Singh, împănată cu elemente de actualitate.

Reproducem conținutul acestor ”profeții” după ”Monitorul Expres” (2007), cea mai veche sursă accesibilă identificată:

Un misterios călugăr ortodox a prevestit, în anii ’50, evenimentele istorice cruciale din zilele noastre

Mai multe profeţii apar într-o lucrare dactilografiată, o copie a manuscrisului unui misterios călugăr din România, datată 1 iunie 1955. Dacă această creaţie a monahului e autentică, atunci ea este de excepţie, date fiind proorocirile împlinite de-a lungul timpului: prăbuşirea URSS, dispariţia comunismului din România, atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA sau apariţia monedei unice în Europa. Printre altele, călugărul a consemnat că, după o catastrofă planetară în care va pieri un sfert din populaţie, se va forma o federaţie a statelor lumii.

«Răpit cu duhul». «În toată ţara sunt numai patru exemplare, dactilografiate după manuscrisul original al fratelui Alexandru», spune Veronica Holhoş, cea care a păstrat vraful de coli ministeriale legate în coperţi. Sora Veronica susţine că a intrat în posesia unei copii a proorocirilor scrise de un misterios călugăr român, prin 1985. «N-aş da cartea asta pentru o casă!», mărturiseşte ea. Cel căruia i se spunea «fratele Alexandru» a fost un mistic ortodox despre care se ştiu foarte puţine. A făcut puşcărie politică în timpul comunismului, iar după eliberare nu ar mai fi fost primit în rândul clerului. Se pare că ar fi continuat să slujească, acasă sau în locuinţele oamenilor. A murit prin 1995, ultimii ani din viaţă petrecându-i la Bucureşti, în garsoniera pusă la dispoziţie de o femeie credincioasă.

Prăbuşirea Rusiei şi Revoluţia Română. Pe prima pagină a proorocirilor, fratele Alexandru relatează că la 1 iunie 1955, în timpul rugăciunii de dimineaţă, a fost «răpit cu duhul». În această stare i s-ar fi arătat Sfântul Serafim de Sarov, care i-a comunicat că are misiunea de a transmite un «mesaj întregului neam omenesc». Viziunile fratelui Alexandru ar putea stârni zâmbete dacă unele din profeţiile sale nu s-ar fi adeverit. Cine ar fi îndrăznit, în anii ’50, să spună că «Rusia se va prăbuşi ca putere şi poporul rus se va elibera prin credinţă»? Sau că «deasupra Bucureştiului va flutura drapelul sfârtecat, iar poporul se va răscula»?

«Un sfert din omenire va muri». Şi mai şocantă e anticiparea monedei unice europene: «Va fi un cataclism care va zgudui America, apoi, după câteva luni, Europa va introduce moneda unică împărătească», scrie călugărul. Aşa s-a şi întâmplat. La nici 4 luni după atentatele de la 11 septembrie 2001, euro a devenit moneda Uniunii Europene! Toate aceste semne premerg, după fratele Alexandru, o catastrofă planetară: «În curând, pământul va arde, punându-se în joc cele mai nimicitoare arme din istoria omenirii, iar un sfert din omenire va muri (…). Turcia va pieri în cea mai mare parte, Spania de asemenea, iar multe dintre insulele de pe glob vor fi căutate în zadar. Cetatea Vaticanului va fi ameninţată, dar nu atacată. Palestina va fi prădată, dar nu de război».

«Noul Ierusalim»? După acest haos se va forma o federaţie a statelor lumii, care, după mai multe încercări de a-şi găsi un sediu, se va instala în… România! Liderul acesteia ar urma să fie un om «credincios, cu respect, corect, muncitor, smerit, blând, bun şi înţelegător». La mică distanţă de Bucureşti, «din dărâmăturile trecutului» se va înălţa prima capitală a lumii unite, iar centrul ei administrativ şi spiritual se va numi «Noul Ierusalim». România va interzice, pe teritoriul său, vrăjitoria, fumatul şi beţia. Cei care înjură de cele sfinte vor fi pedepsiţi prin lege, iar duminicile şi zilele de sărbătoare vor fi riguros respectate.

Biserica-gigant. Sediul noii ordini mondiale va fi o «cetate circulară împărţită în secţiuni, aparţinând diferitor naţiuni, pentru a vedea egalitatea şi dragostea înfăptuită». În mijloc va trona Biserica Mântuirii Neamurilor, rotundă «asemenea unei coroane împărăteşti», înaltă de 300 de metri, în care vor încăpea 1.500.000 de suflete. «Planul cetăţii se va da prin descoperire divină». Biserica va fi construită numai din marmură albă, de către… americani, iar sub imensa cupolă va exista chiar un mic orăşel. Cele 51 de locuinţe ale preoţilor «neprihăniţi în duh» vor fi adevărate buncăre. «Un resort uriaş va roti aceste locuinţe astfel încât ele să nu poată fi violate de atacatori». Poate că acestea sunt simple scorniri. Însă nu poate să nu dea de gândit faptul că multe dintre prevestirile fratelui Alexandru – prăbuşirea URSS, Revoluţia Română sau moneda unică europeană – au devenit deja realitate.

Întâlnirea cu fratele Alexandru. Sora Veronica locuieşte la Oradea, e pensionară şi şi-a dedicat viaţa credinţei. Ea spune că l-a cunoscut pe fratele Alexandru la Timişoara, în 1990, după mai bine de 5 ani de când îi citise prorocirile. Atunci, călugărul i-a spus că menirea ei e să ridice o biserică. Câteva luni mai târziu, a vizitat-o pe neaşteptate. «Ştia că descoperisem locul vechii mănăstiri de la Voievozi şi m-a întrebat de ce nu m-am apucat de lucru», îşi aminteşte femeia. El a avertizat-o că îi e dat să construiască mănăstirea, dar nu se va bucura de munca ei. Aşa s-a şi întâmplat. La scurt timp după zidirea primelor chilii, sora Veronica a fost forţată să părăsească lăcaşul. (…)1.

Este momentul să reamintim două aspecte tratate anterior:

      • În redactarea lui Țugui (1992), Ion Ionașcu identifică autorul aprocrifului lui Singh într-un ”oarecare Alexandru, care trăiește în București, și care are astfel de «revelații» în timpul unor experiențe de tipul celor amintitecădea în transă diabolică și scria ce-i dicta diavolul» – n.n.)”2;
      • Strania convergență cu experiența părintelui Arsenie Boca de la Muntele Athos, popularizată în aceeași perioadă.

Se conturează un scenariu cu multe necunoscute. Cel mai probabil, materialul unui simplu copist al aprocrifei lui Singh, circulat anterior, a fost preluat și îmbunătățit cu elemente din actualitate (pentru credibilizare) și folosit ca element de prestigiu în acțiunea de refacere a mănăstirii Voivozi (nu Voievozi) din Bihor. Despre calitatea obștii de monahii de acolo, presa locală a anului 2012 este bogată în relatări; a fost destructurată după un scandal de pomină. ”De n’ar zidi Domnul casa, în zadar s’ar osteni ziditorii” (Psalmul 126:1).

 

Note: 1Călin Oancea – ”Profeţiile fratelui Alexandru”, pe old.monitorulexpres.ro, 26.05.2007; 2Ion Țugui – ”Contacte cu universul invizibil”, Ed. Moldinformbusiness, București, 1993, pg. 42.