OZN

21 iunie 2022. ”Observatorul de Constanța”, un ziar local, publică un articol-interviu cu doi membri ai conducerii ASFAN-România – Adrian Urzică, director executiv, fără experiență ufologică și Cătălin Bănică, purtător de cuvânt, cu zero contribuții în mass-media – pe teme ozenistice, de sezon și de litoral. Până aici nimic neobișnuit și nimic surprinzător: vara e un sezon mort pentru presă și materialele de umplutură sunt omniprezente.

Formularea din titlu ”Anchetă oficială…” a provocat o ridicare din sprâncene. Ce calități oficiale poate avea un ONG? S-o luăm cu începutul:

În Actul de Constituire al ASFAN-R se spune așa:

Scopul constituirii Asociației este determinat de numeroasele semnalări ale apariției unor fenomene aerospațiale neidentificate în întreaga lume, cât și în România, precum, și de impactul social și psihic al acestor evenimente, al căror studiu nu a fost abordat până în prezent în cadru instituționalizat în țara noastră, deși se impunea cu pregnanță acest lucru. «Asociația pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale neidentificate (ASFAN)- România» se dorește a fi un organism abilitat să studieze și să elucideze, în măsura posibilului și a competenței membrilor săi, cauzele și originile acestor fenomene”.

Reținem termenii nespecifici, străini glosarului unei organizații non-guvernamentale: ”organism abilitat” care rectifică lipsa unui ”cadru instituționalizat” și formularea ”impactul social și psihic al acestor evenimente”, care amintește de Robertson Panel (1953), comitet și raport sub pulpana CIA.

Statutul ASFAN-R reia aproape identic fragmentul de mai sus, introducând un supliment de stranietate: ”să stabilească doza de verosimilitate, a realtărilor și dovezilor materiale”. Asta cu ”dovezile materiale” v-o poate lămuri mai bine generalul Emil Străinu – a fost, este și va fi o activitate clasificată. Iar în zona civilă se ia mandat pe siguranță națională.

Totuși despre ce este vorba? (Spoiler: dracuʼ nu e chiar atât de negru. Eventual ocru – ca să nu spunem de c_at!).

Ideologul grupării, omul de legătură și cu multe conexiuni a fost Ion Hobana. Bătrân activist în domeniu, și înăuntrul și-n afara țării, el a impus câteva modele rodate:

      • Ambiguitatea oficială-privată a inițiativei, copiată direct după modelul sovietic din 1967 (Comisia Stoliarov). Am putea să ne pierdem în miriade de referințe istorice, inutile de vreme ce prezentul ne dă exemple concrete. Îi știți pe-ăia de se prezintă ca ”acoperiți”, cu gurița lor, deși tocmai conspirarea apartenenței le-ar garanta succesul? Așa și ăștia – prietenii noștri o numesc ”metoda Maradona”;
      • Parazitatea instituțiilor de stat (consecință directă a primului punct, augumentată cu mărunta corupție de cumetrie). De la sediul oferit la Observatorul comunal de salariatul Harald Alexandrescu (membru ASFAN) la conferințele ținute la Casa Centrală a Armatei (Nea Emile, n-ai avut și tu un rol aici?). Și nu-i vorba de economie (conservare) de mijloace, ci de clădirea și consolidarea respectabilității;
      • Paravanul de ”umbre chinezești”. Vom prezenta pe acest subiect un eseu care ne-a adus necazuri. Reținem momentan ideea de ”front” în accepțiunea anglo-saxonă a termenului. Organizație goală de conținut, dar generatoare și multiplicatoare de (fals) prestigiu.

Revenind la articolul din ”Observatorul”. Este posibil ca cei doi lideri formali (aleși într-un cadru nelegal, deci simpli impostori!), în lipsa lui lider maximo Dan Dezideriu Farcaș să se fi luat – plecând de la documentele programatice – prea în serios, sau poate că ziariciul Savopol a făcut-o, ca să-și umfle subiectul și să se dea cunoscător și interesant. Adăugăm mulțimea de calificative care nu au nimic de-a face cu realitatea (”oameni de știință”, ”specialiști”, ”cercetători”, ”profesioniști”, ”documentate și studiate”). Nu are rost să insistăm; ei știu cum stă treaba, noi știm, cei care mai trebuie să știe, știu și ei. Sunt râsuri; subiect de bătaie de joc simulanții ăștia de la ASFAN-R.

Iar pentru ceilalți, pentru public, oferim un exemplu lămuritor. La finalul articolului, Cătălin Bănică, ”investigator ASFAN” (?!) prezintă ”un caz straniu, documentat”. Și face rezumatul unei fabulații livrate de un octogenar aflat în pușcărie pentru șantaj sexual, clientul nostru (unlucky) Luchiano. Asta-i calitatea ”investigatorului” ASFAN-R, asta-i calitatea ”investigației”.

Ziariciul, Daniel Savopol zice așa: ”Materialul tip anchetă nu conține fragmente din literatura SF, ori speculații, fapte neverificate. Cu aceste garanții, …”. Marș Savopole, cu tot cu garanțiile tale neacoperite!

 

Pentru conformitate: O singură persoană din garnitura recentă a ASFAN-R a lucrat propriu-zis în cercetare. Sub influențarea noastră pozitivă, și-a salvat cariera, părăsind banda de ratați. În viitorul apropiat, se prezumă că în cadrul organizației vor mai rămâne doi tineri – Cătălin Bănică (zis Paravion) și Subiectul X (îl lăsăm fără nume, că și așa are suficiente probleme). Restul pensionari, contabili, ingineri și sub-ingineri, economiști. Și acad. prof. dr. Dan Dezideriu Farcaș, matematician, informatician, filosof al științei, ufolog, lector, conferențiar, măscărici de închiriat. Unul și unul. ”Oameni de știință”, ”specialiști”, ”cercetători”, ”profesioniști”.