Paranormal

Vă prezentăm în foileton cartea ”Bâlciul nălucilor. (pseudo)Excepționalism românesc”. Vlad-Ionuț Musceleanu semnează o analiză incisivă a mitologiei toxice injectată în mentalul colectiv de actori oculți

 

BÂLCIUL NĂLUCILOR. (PSEUDO)EXCEPȚIONALISM  ROMÂNESC

 

… eu nu produc falsuri, ci noi copii ale unui document autentic care s-a piedut sau care, printr-un accident banal, nu a fost niciodată  produs, dar care ar fi putut și ar fi trebuit să fie produs”. (Umberto Eco)

Civilizația proprie consistă în suma de adevăruri înțelese  și practicate de un popor. Cu cât suma de adevăruri e mai mare cu atât civilizația e mai înaltă (Mihail Eminescu)

Nu mai avem Ortodoxie, ci doar un fals misticism, bolnav ca esenţă…” (Nicolae Iorga)

 

CUPRINS

 

Abstract. Deschidere.

Grădina luʼ Maica Domnului. Darul îndoit al papistașului. Ce a vrut să spună Popa. Răsfoind vechi periodice. Sfinţii unguri în România. O coincidență? Nu prea. Mănăstirea Bisericani și iconița sfântă. Minunea de la TeBeCeu. Recursul la metodă.

Apocriful indianului SSS. Cine a fost Sadhu Sundar Singh?. Sadhu Sundar Singh și România. Apocriful. Jonglând cu termeni și noțiuni. Origini. Circulație. Versionări. Sundar Singh vorbește globului omenesc (I). Artificii compoziționale. Sundar Singh vorbește globului omenesc (II). Ciurul fără sită.

Rolul formativ și destructiv al poveștii. Culturnici ușor de dus de nas. Mitul fondator. Visuri de grandoare.

Templul Noului Ierusalim. Pictura ”profetică” de la Antim. Scurtă psihologie arhitecturală. Potala de București. Psihiatruʼ cheamă Templuʼ 3, recepție.

Construcții auxiliare. Ppp-pă ciobănie. Arsenic și dantelă veche. Mișcarea arsenistă. Maestrul descărnat. Boca-Loca, Loca-Boca. Basmele lui Guru-Guru. Gupta Swami short story. Gupta Swami long story. Comentarii de prisos. Profeția chioară a oarbei Vanga, despre România. O invenție MISA. Tehnica îmbârligării. Cutout.

Arii și volume tangente. Tribunul va înfrânge. Apocalipsa ventrilocului. Moicea Gură de Aur. Așa grăit-a stearpa de Ana. Pucioșii Verginicăi. Așa grăit-a Alexandru. M.I.H., ventrilocul divin. De la ”trâmbițe” la Bucium.

Oglinzi ciobite.

Românii care au deflorat lumea. Istoria și rolul memoriei. Scurte definiții. O aia de la Noi Tracii. Primii-n timp. Facerea lumii-n Dacia. Iisus, dacul din Rai. Popodacul de la Vatican. Hai Niascharian de-aici!.

Milenii și milenarisme. O panică inventată. ”Noi în anul 2000”. Ab Secu condita. Semnul răsturnat.

În loc de concluzie.

Încheieri alternative. Scut. și sabie.

 

Disclaimer. Această lucrare trebuie înțeleasă ca un pamflet științific. Ideile sunt exprimate de autor pe persoană fizică și nu trebuie puse sub nicio formă în legătură cu alte persoane, organizații sau instituții ale statului român.

 

În eventualitatea în care persoanele sau organizațiile indicate în text simt nevoia unui ”Drept la replică”, îl pot trimite pe adresa de mail arcanumrosa@gmail.com și va fi postat în cel mai scurt timp în cadrul acestui site, în locul indicat de semnatar. În măsura în care observațiile sunt pertinente, le vom include în text și/sau vom face modificările de rigoare.