Misterele Bucegilor

Izvorul de Fantezie Vie. Odată cu noul traseu de vizitare al Peșterii (inaugurat în 2015), au apărut și o serie de panouri cu presupus rol informativ. Exemplu:

Din punctul «La Altar» vin spre «Sala Lacurilor» apele pure ale unui izvor, denumit «Izvorul de Apă Vie», pe care tradiția locală o numește «Apa sfântă a dacilor». Această apă are o încărcătură bacteriologică zero, fără nitrați. Sunt păreri că acest izvor ar trece peste zăcăminte masive de argint care ar aduce apa la puritate maximă, dar și păreri că această puritate a apei se datorează unor anomalii geo-magnetice”.

Formatul este trilingv: alături de română, e redat în engleză și franceză. Ar fi fost păcat ca bariera limbii să-i oprească pe străini să afle cât de închipuiți sunt băștinașii.

Întregul text este o pastișă după un articol1 de tabloid, articol și tabloid cu o credibilitate zero. Doar locația a fost schimbată: de la 7 Izvoare în fundul Peșterii Ialomița. Remarcabil, autorul textului insistă să informeze pe bază de ”păreri”, așteptându-se probabil să fie luat și în serios. Să aștepte…

Ceea ce este grav (dar deloc surprinzător) este că astfel de minciuni delirante sunt concepute, finanțate și puse în operă de instituții ale statului român (Consiliul Județean Dâmbovița), folosindu-se inclusiv fonduri europene. Nu este clar cui folosesc, cert este că ele poartă girul oficial al statului român.

Din același punct se captează apa potabilă pentru mănăstire.

 

 

Încheiem aici serialul nostru de patru episoade, urmând să abordăm separat subiectul ”7 Izvoare”, deja amintit printre rânduri.

 

Note: 1*** – ”Apa vie a lui Ceaușescu”, în ”Ziarul”, nr. 527/lu. 22.08.2005, coperta și pg. 5. Autoarea, Adina Mutăr, a evitat să și-l asume. În schimb, statul român nu a avut astfel de rețineri; 2Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi, judeţul Dâmboviţa”, proiect derulat de Consiliul Județean Dâmbovița prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013.

 

 • Picătură apă
  Bucegi – Apele vii și setea… energetică (I)
  by
  Notă editorială: În paralel cu serialul anterior, ”Sub Bucegi (partea fizică)”, vă prezentăm un nou...
 • Apă și condens
  Bucegi – Apele vii și setea… energetică (II)
  by
  Peșterica și istorii cu pustnici. În aval de Peștera Ialomiței, în același versant al Bătrânei,...
 • Apa și Yoga
  Bucegi – Apele vii și setea… energetică (III)
  by
  Izvorul pustnicului și apa vie. A ... dacilor. În 1893, Vaillant menționează calitatea curativă ce...
 • Bucegi – Apele vii și setea… energetică (IV)
  by
  Izvorul de Fantezie Vie. Odată cu noul traseu de vizitare al Peșterii (inaugurat în 2015),...