UriașiAbația Cârța

Acum ceva timp, intenționam să scriem despre o serie de mistere care-și aveau punctul de greutate în Abația cisterciană de la Cârța (jud. Sibiu). În mare era vorba de semnalarea medievală a unei populații non-umane, de un tunel, de niște OZN-uri și despre… inevitabilele schelete de uriași. Documentarea osemintelor ne-a încetinit mult timp, dar în prezent impasul a fost depășit. Așadar, despre scheletele ”de uriași” de la Cârța…

 

Abația Cârța

sursa foto

 

Obsesia cu uriașii pare să aibă o explicație psihanalitică, legată de mărimea penisului. Ce-i drept, există și linii explicative secundare, dar ele corespund doar unor contexte particulare (de ex. creaționiștii evanghelici din America), nu ansamblului.

Prima menționare (găsită de noi!) a prezenței scheletelor de uriași la Cârța apare în ”Formula As” (2001), această ”șaorma cu de toate” a publicisticii românești contemporane:

Mi-ar fi plăcut și mie să fi fost abate aici. Măcar așa, prin absurd. Uitați-vă, cu doar 20 de ani în urma, în naosul dinspre nord s-a descoperit o criptă unde cu siguranță au fost îngropați abați. Cele cinci schelete i-au înmărmurit pe arheologi: toți abații erau niște uriași, nici unul nu avea mai puțin de 2 metri înălțime. Se pare că erai ales conducător pe criteriul înălțimii: trebuia să fii mai înalt decât toți călugării. Eu aș fi avut statura1.

Următoarea intrare datează din anul 2008 (Timonea, ”România Liberă”): ”Săpăturile efectuate aici după 1980 au dus la descoperirea a două schelete omenești cu lungimea de doi metri. Teoria care s-a lansat ulterior a fost că, în Evul Mediu, indivizii anormali erau trimiși la mănăstire2.

Sursa lui Timonea este ”preotul evanghelic din Carta, Reger Michael”. Același ca în ”Formula As”. O observație foarte utilă pentru mai târziu.

Plecând de la aceste două articole, Internetul a creat o puzderie de narațiuni, unele mai reușite, altele vai de mama lor. În afara unor mici adapătări, ele nu aduc elemente suplimentare. În schimb, tabloidul de casnice plictisite și nefu_ ”Taifasuri” o face, apărând inelele-peceți:

În anii ’80, în curtea mănăstirii au fost găsite cinci schelete umane care i-au înmărmurit pe arheologi: depășeau în înălțime doi metri și purtau încă pe deget pecetea de abate3.

Să începem cu finalul. În ”Taifasuri”, întâlnim formularea deloc comună ”i-au înmărmurit pe arheologi”. Aceeași ca și în ”Formula As”, sursa de inspirație a articolului. De unde atunci completarea cu ”pecețile de abate”? Din fantezia bolândă a lui Carmen Ciripoiu (ce nume predestinat, Ciripoiu!). Știm asta deoarece inventarul săpăturilor arheologice de la Cârța (1981-1985) este cunoscut4. Nici urmă de inele peceți. Nu cinci, nu unul, zero!

Sursa celorlalte două articole este preotul evanghelic de la Cârța, Michael Reger. Declarațiile lui sunt confuze: ba s-au găsit două, ba cinci schelete, ba osemintele aparțineau unor ”indivizi anormali”, ba unor lideri religioși. Cert este că el nu indică niciun moment existența unei populații de uriași la Cârța, ci doar a unor indivizi cu înălțimeza peste medie. Din dorința de senzațional ieftin, unii i-au transformat pe bărbații înalți în … uriași.

Într-un episod viitor vom detalia campania arheologică din anii ’80 de la Cârța și ce s-a găsit acolo, atunci. Pe moment, vă invităm să meditați la formularea aleasă de un ”slaboumnyy v zakone” (imbecil în lege, în original în limba rusă), blogărul Florin Georgescu: ”Scheletele de uriași descoperite pe teritoriul României, dar ascunse de privirile oamenilor de către mincinoșii de arheologi (majoritatea)!” Sublinierea ne aparține.

 

 

Note: 1*** – ”România necunoscută”, în ”Formula As”, nr. 455/ 2001; 2Dorin Timonea – ”Biserica fortificată de la Cârța – uitată de timp”, în ”România liberă”, 07.07.2008; 3Carmen Ciripoiu – ”Legenda călugărilor cistercieni”, în ”Taifasuri”, ?; 4Petre Munteanu-Beşliu – ”Mănăstirea cisterciană de la Cârţa. Cercetări arheologice de salvare (2009 şi 2011)”, în ”Acta Terrae Fogarasiensis”, I, 2012, p.11-28.

 

 

 • Abația Cârța
  Cârța (I) – Scheletele ”de uriași”
  by
  Acum ceva timp, intenționam să scriem despre o serie de mistere care-și aveau punctul de...
 • Cârța K001
  Cârța (II) – OZN-ul
  by
  Deși a fost cel mai vizibil ufolog român, nu s-ar putea spune că Ion Hobana...
 • Red Monster
  Cârța (III) – ”Rubei hominis”
  by
  Albericus Trium Fontium a fost un călugăr francez cistercian care a trăit în Evul Mediu....