UriașiCai verzi K001

Dacă Ploiesti68 Blog a introdus subiectul pe Internet, subsemnatul a furnizat în 2012 primul şi singurul transcript al articolului (http://www.rufon.org, user: licuriciu, 06 0ctombrie 2012).

Textul venea atunci cu o descriere parţială a provenienţei: ”Revista «Destine», pg. 24-25 Autor: Iulian Dragnea, 42 ani”, care a atras comentariul negativ al unui alt user, Gânditorul, care s-a zburlit la sursele “evaziv plasate ca loc, timp și spațiu”, solicitând informaţii precise: ”articolul X apărut în revista Y nr…, din anul/luna/ziua …”.

Nu regret postarea pe RUFOn; până la urmă acolo măcar s-a dezbătut subiectul (cu limitările de rigoare al oricărui forum românesc). Deşi sunt 100% de acord în principiu cu obiecţiile Gânditorului, în acest caz punctual timpul mi-a dat mie, nu lui dreptate: RUFOn a constituit platforma de pe care, materialul s-a răspândit pe Internet, în presa scrisă şi on-line, şi chiar la televiziuni.

Și conform modului de operare, aceste debuşee parazitare nu s-au chinuit deloc să rezolve eventualul mister sau să dea de iţele afacerii. Fie au dat copy-paste şi atât, generând content instant, fie, şi asta este mai grav, au trunchiat şi deformat povestirea cu propriile idei şi fantasme. Astfel se face că în prezent, deşi subiectul apare în zeci şi sute de locuri, nicăieri (cu o excepţie notabilă) nu apar detaliile cerute de Gânditor: ”articolul X apărut în revista Y nr…, din anul/luna/ziua …”. Şi asta poate fi considerată o marcă a furtişagului mărunt la care se pretează aceste entităţi gregare.

De reţinut: nici eu, nici cei de pe RUFOn nu am/au afirmat vreodată că cele relatate sunt adevărate din oficiu. Am (re)produs un articol, considerat din start dubios şi l-am supus dezbaterii. Însă cei care l-au preluat l-au dat de fapt real. Ruşinos!

Excepţia o reprezintă cartea Dianei-Liana Gavrilă: ”Enigme ale trecutului îndepărtat în munţii Buzăului. Munţii Buzăului între mister şi realitate” (Ed. Alpha MDN, Buzău, 2012). Autoarea reproduce fragmentar materialul (pg. 187-189) şi specifică în clar sursa: ”revista Destine, numărul 11 din 1998”.

Situaţia trebuie explicată: în schimbul unor promisiuni onorabile dar niciodată onorate, Gavrilă Diana-Liana a primit din partea mea un întreg dosar al zonei. Cu altă ocazie voi dezvolta şi această aspră lecţie de viaţă, primită pe nedrept de la o persoană în care m-am încrezut prosteşte. De bună credinţă fiind, i-am furnizat datele complete deţinute la acea vreme (ceea ce, din precauţie, nu am făcut pe Forum).

Iar pentru neîncrezătorii de pe RUFOn, care ne vor acuza probabil că inventăm invenţii, îi asigurăm că există nişte martori la transferul acestui calup documentar. Care întâmplător le sunt … (apropiaţi).

 

 

 • Cai verzi K004
  Codrul Todoruselor – Anatomia unei dezinformări (I)
  by
  Prima apariţie pe Internet a subiectului datează din 2009: ”M-ti Buzaului.Sat Stroiasca, Catun Putul Vechi,...
 • Cai verzi K001
  Codrul Todoruselor – Anatomia unei dezinformări (II)
  by
  Dacă Ploiesti68 Blog a introdus subiectul pe Internet, subsemnatul a furnizat în 2012 primul şi...
 • Cai verzi K003
  Codrul Todoruselor – Anatomia unei dezinformări (III)
  by
  Transcriptul următor a mai apărut pe Internet, iniţial postat de mine, apoi preluat de ......
 • Cai verzi K002
  Codrul Todoruselor – Anatomia unei dezinformări (IV)
  by
  În urma unui schimb de mail-uri (binevenit, deşi tardiv), am reuşit să reînnodăm firul real...