Bâlciul nălucilor

Comentarii de prisos. De vreme ce textul reprodus apare fără indicații de citare într-o publicație a MISA, înțelegem că avem de-a face cu o asumare implicită. Sau cu un plagiat.

Punând în oglindă cele două versiuni, surprinde lejeritatea salturilor între perioade istorice, guvernări și președinți, ușurința trecerii de la insinuare la victimizare, cât și capacitatea adaptivă prin vaguitate.

E și o miză politică aici:

  • În 2004 președinte era Iliescu 3 mandate, alegerile prezidențiale având loc în luna noiembrie. În acea perioadă, Adrian Năstase conducea partidul cu mână de fier, se pregătea să candideze la președinție și tot el este perceput ca principal instigator al ”Operațiunii Christ” (martie 2004) care viza demantelarea organizației lui Bivolaru. Unul dintre ei urma să fie ”ucis într-un atentat pus la cale de opozanți din propriul partid, de guvernământ”. Așa pățești când îi superi pe yogiști!;
  • Versiunea lungă îl indică în clar pe Traian Băsescu ca victimă a atentatului. De această dată, yogiștii nu mai jucau în contra omului politic, ci chiar în tabăra lui.

Una peste alta, după cum bate vântul, așa se pliază și ”profeția”. Din păcate o cronologie solidă lipsește; ne putem doar întreba ce alte dedesubturi ar fi devoalat.

Există un blogger care a făcut o bună muncă de defrișare a subiectului. De la el am preluat și traducerea – pe Swami Gupta al nostru îl chema Guru-Guru, Guru-Yogi, etc.1, simpatică, dar eronată. În realitate, swami este un ”titlu onorific, plin de respect, care se adaugă lângă numele unui mare maestru spiritual yoghin sau al unui om înțelept, venerat pentru sfințenia și realizările sale spirituale exemplare; literal înseamnă «domn», «săpân»2.

Cât despre identitatea ”profetului” de pripas, el pare a fi – conform pozelor care însoțesc articolul – Sri Swami Kailashananda (1913-2011), cu supranumele de Yogi Gupta. Prescurtat abuziv Gupta Swami. Persoană și personaj fără legătură cu țara noastră, urmându-se aceeași tehnică de atribuire frauduloasă ca și în cazul lui Sadhu Sundar Singh.

 

Note: 1*** – ”Profețiile despre Romania ale lui Guru Guru”, pe mucenicul.wordpress.com, 09.07.2011; 2Swami Narayanananda – ”Kundalini Shakti. Energia primordială din interiorul ființei umane”, Ed. Anandakali, București, 1994, pg. 170.