Bâlciul nălucilor

Cutout. Anterior ne-am concentrat asupra sursei primare. Vom arăta acum modul în care ”Profeția” a fost livrată publicului larg.

În agenturi și nu numai, ”cutout”-ul joacă rolul de intermediar (canal de comunicare), care izolează sursa de destinatar, astfel încât traseul informației să nu mai poată fi refăcut de agenții de contraspionaj.

În presa mainstream, ”Profeția despre România a Babei Vanga” este introdusă de Silvia Holotiuc, o profesoară de limba engleză pensionară din municipiul Bacău. După o glorioasă carieră de ”postac” PDL pe numeroase forumuri și sub mai multe nume de împrumut, aceasta a fost recrutată ca ”jurnalist” la website-ul media ziare.com. Agresivitatea, limbajul porcos, incoerența argumentării și perseverența în eroare, care au făcut-o celebră în mediul on-line, au recomandat-o probabil ca potențial ziarist de succes.

”Profeția” în varianta Silvia Holotiuc (2010):

Despre români, Vanga spune: «Românii sunt oameni speciali dar nu mai cred în valorile lor și, dacă mesajul le este adus de un străin, este mai bine primit decât de la unul de al lor».

Iată textul previziunii lui Vanga despre România:

«Eu sunt foarte mică pentru ca el să vină la mine, așa că eu transmit această veste, care mi-a venit de Sus. Să fie despachetată în luna ianuarie, ziua 24, anul 2005 și, în cel mult o lună de zile, să fie dusă celui la care voi face referire în text.

Dacă nu se va putea ajunge la el, să fie dată celor din preajma sa. Să vă ajute Dumnezeu!

În bucuria acestei lumi, în România va veni cel promis lumii. Se va bucura întregul Pământ de nașterea lui. Dumnezeu îl va ocroti într-un loc, departe de locul unde se odihnesc străbunii lui, până când va veni ceasul său.

Cu puterea de Sus va fi dăruit. Pământul, Apa, Focul îi vor veni în ajutor. Odată cu venirea lui în această lume, tot ceea ce este construit pe minciună se va nărui. Toate acestea se vor petrece în anul 2005.

El va fi piatra de temelie pentru omenire. Primii care îl vor recunoaște vor fi cei din poporul său, poporul din care el a ieșit. Drept răsplată, el va aduce acest popor pe cea mai înaltă culme a desăvârșirii, din întreaga lume.

Acest popor va deveni o adevărată pildă pentru toate popoarele pământului. El nu va veni cu un cal viu, ci cu un cal din fier, pe care singur îl va mânui»”1.

Articolul Silviei Holotiuc se încheie cu formula consacrată a împingerii neasumate: ”Din textul de mai sus, fiecare e liber să înțeleagă însă ce vrea și să-l interpreteze după dorință”.

Nu este clar dacă Silvia Holotiuc cunoștea proveniența reală a textului. Cert este că-i bănuia originea dubioasă. Rugată să-și precizeze sursa de inspirație, ne-a direcționat în fundături, ca un veritabil cutout.

Față de varianta livrată de Catrina, Holotiuc a operat modificări de formă, făcând textul mai lizibil și prin urmare mai circulabil. A eliminat construcțiile redundante și amănunte de prisos, a scos numeroasele trimiteri la Dumnezeu (care lăsau impresia unei predici de pocăiți). Ba chiar a adăugat o construcție justificativă: ”Încă nu știm dacă acest text a ajuns la cine trebuie și nici ce urmează să se întâmple ori să ni se întâmple. Deocamdata nu se întrevăd semne ale schimbării”. Pentru că, nu-i așa, în buna tradiție profetică, trecuse sorocul și nu se întâmplase nimic remarcabil. Dar o să se… la sfântu-așteaptă.

Prin Silvia Holotiuc și prin ziare.com, o făcătură ordinară a început să se răspândească necontrolat pe Internet, fiind preluată cu copy-paste și share la nesfârșit (adesea fără a i se cita sursa). Până la noi, traseul se oprea la ea. Și publicul credea că circulă o știre serioasă, nu balivernele lui Gregorian Bivolaru.

 

N.B. În mediul editorial din România, ziare.com este cunoscut ca o extensie media a SRI. Pare mai degrabă un zvon, o bârfă, dar dacă totuși există o picătură de adevăr, ar fi interesant de aflat cine din SRI contribuie activ la contaminarea mentalului colectiv cu toxinele bivolărești. Că poate aflăm de generali de intelligence care-și folosesc dozatorul de sub buric și noi îi țineam de oameni serioși, onorabili.

 

Notă: 1Silvia Holotiuc – ”Previziunile oarbei Vanga despre România”, pe ziare.com, 25.10.2010.