EDITURA C.I.D.

Stâlpii Tainiței din Munții Buzăului. Dosarul unei Enigme

Vlad-Ionuț Musceleanu

Titlu: Stâlpii Tainiței din Munții Buzăului
Subtitlu: Dosarul unei Enigme
Autor: Vlad-Ionuț Musceleanu
Editura: C.I.D.
Format: A5, 116 pag, cu ilustrații și hărți color
ISBN: 978-606-94247-5-9
Apariție: București, 2016
Domeniu: Non-Fiction, Mistere, Enigme, Istorie
Preț: 20 Ron

”Stâlpii Tainiței: stânci colosale de piatră ce se ridică în formă de coloane în mijlocul pădurii Tainița din comuna Bozioru. Sunt inaccesibile atât omului, cât și animalelor, din această cauză, neștiind nimeni ce este între ele, s-au născut o mulțime de legende relative la dânsele” – Basil Iorgulescu (1892)

De-a lungul timpului, Stâlpii Tainiței – o formațiune stâncoasă  naturală, individualizată în cadrul mai larg al Subcarpaților de Curbură – au trezit pasiuni și au stârnit patimi. Fie misterul locației eluzive, fie legendele la fel de eterate, au înfierbântat imaginația și au dat naștere unor îndelungate și lungi căutări.

Prezenta lucrare are rolul bine definit de a restabili faptele în detrimentul imaginației, de a etala și analiza tot ce se știe concret, public sau nu, despre Stâlpii Tainiței și de a trage unele concluzii privind resorturile psihologice ale relației manipulator vs. masa de amagiți.

Veți găsi aici o abordare pluri-disciplinară care îmbină istoria, arhivistica, geografia, cartografia, etnografia, analiza de text și a datelor și sinteza unificatoare. S-a evitat discursul academic rece, impersonal și adesea folosit doar pentru a epata, dar nu s-a abdicat de la rigoarea argumentației și referențierea ”la sânge” a datelor primare.