Bâlciul nălucilor

Maestrul descărnat. Ne oprim asupra unui moment controversat din literatura de profil: pe muntele Athos, trimis de Maica Domnului, Sf. Serafim din Sarov i-ar fi fost duhovnic în duh părintelui Arsenie Boca. Ca și alte numeroase ”spuse” din corpusul arsenist, faptele s-ar fi putut întâmpla aievea sau la fel de bine ar putea fi inventate de la un capăt la altul.

Cu ani în urmă, în 28 noiembrie, la mormântul Părintelui Arsenie, Părintele Profesor Ilie Moldovan, trecut de curând la Domnul, spunea: «Sfinţi au fost mulţi şi vor mai fi, dar Părintele Arsenie este un Sfânt providenţial, cu o mare misiune în lume, asemenea Sfântului Serafim de Sarov, de la ruşi, pe care Maica Domnului i l-a dat ca duhovnic, prin minune, în Sfântul Munte Athos»1.

Povestea în sine este dificil de urmărit, deoarece este construită pe baza unor mărturii neautentificate și nedatate, care provin de la persoane a căror legătură cu părintele nu poate fi câteodată stabilită. Trasabilitatea lipsește cu desăvârșire, fără a se putea stabili o cronologie și verifica eventualele influențe și exagerări pioase.

În 1999, ”Formula As” publică o serie de mărturii despre Arsenie Boca, din care se distinge cea a părintelui-călugar Dometie, de la  Sâmbata:

După un timp, mitropolitul (Nicolae Bălan – n.n.) l-a trimis în Grecia, la Muntele Athonului (Athos – n.r.), ca să se înduhovnicească. Ajungând la Sfântul Munte și necunoscând pe nimeni, a spus părintele că s-a dus într-o pădure și s-a rugat mult Mântuitorului să-i trimită un bun povățuitor, dar nu a fost ascultat. ”Dar de la o vreme – a spus părintele – mi-am dat seama că Mantuitorul are o Mamă bună și m-am rugat ei cu lacrimi în ochi, să-mi dea un povătuitor, să mă învețe în cele ale călugăriei, spre mântuire”. Și a zis părintele că însăși Maica Domnului a venit și l-a luat de mână și l-a urcat pe un munte înalt, ce era între două prăpăstii, de îți era frică să privești în jos. Și muntele era ascuțit, de numai cât călcai cu talpa piciorului. Și l-a urcat Maica Domnului și l-a dat în grija unui sfânt care trăise pe pământ cu două sute de ani mai înainte – după unii ar fi fost chiar Serafim de Sarov. Iar Maica Domnului s-a făcut nevăzută. Și spunea părintele că se ducea în fiecare zi pe creasta acelui munte și nu îi mai era frică că va cădea în prăpastie.

Cât timp, n-a spus, dar probabil că 40 de zile a primit învățatura de la acest sfânt. Aceasta a spus-o o singură dată, la câțiva credincioși (sigur că pentru smerenie)2.

Este vorba de Dometie Moian, botezat Dumitru, din Voila (n. 24.06.1916, †24.12.1995). O persoană apropiată în timpul vieții de Boca și păzitor al memoriei sale după moarte, ni l-a indicat pe Dometie ca sursă zero a tuturor reproducerilor ulterioare, ceea ce este foarte probabil. Aceluiași călugăr de la Sâmbăta i se datorează și Acatistul Preacuviosului Arsenie Boca, care reia condensat episodul în ”Icosul al 2-lea”:

Bucură-te, că Maica Domnului la tine a venit; …

Bucură-te, căci pe munte înalt de mână te-a dus; …

Bucură-te, că acolo, în grija sfântului, ce trăia pe pământ de 200 de ani te-a dat”.

Asigurându-se ca lucrurile să fie înțelese cum trebuie, unele surse digitale accentuează, între paranteze:

Bucură-te, că acolo, în grija sfântului (Serafim de Sarov) ce trăise pe pământ înainte cu două sute de ani te-a dat”.

O versiune a întâmplării, fără menționarea lui Sarov, este relatată și de nepoata părintelui, Zoe Daian, în aceeași revistă:

Din clipa în care Părintele a ajuns la Sâmbata și s-a călugărit, s-au produs în el schimbări profunde. Și asta s-a văzut mai ales după ce s-a dus la Muntele Athos și a avut viziunea aceea sfântă a Maicii Domnului! Atunci Părintele a venit acasă și ne-a povestit fericit și cutremurat întâlnirea lui în Duh cu Maica3.

Extins până la nivel de detaliu și cu unele variații, episodul apare povestit în lucrarea ”Catisme ale Părintelui Arsenie Boca pe Muntele Athos” (Nicolae Streza Zian, Editura Credinţa Strămoşească, 2015). Este redată întâlnirea cu Maica Domnului, lipsind trimiterea la Sf. Serafim. Preluând din cartea menționată, Daniel Guță (”Adevărul”, 2015) este convins că ”Povestea fascinantă a minunii de pe Muntele Athos a fost relatată de părintele Arsenie Boca într-un manuscris”. Din nou, Sf. Serafim din Sarov nu este indicat nominal4.

Hagiografia populară mai reține5 Conferința de la Timișoara, 24 noiembrie 2004, deși subiectul conferinței și lectorii lipsesc. După cum lipsește și sursa citării.

      • Părintele Arsenie este un Sfânt providenţial, cu o mare misiune în lume, asemenea Sfântului Serafim de Sarov, de la ruşi”, spunea Părintele ‎Profesor Ilie Moldovan, citat mai sus;
      • Eu îndrăznesc să spun că Arsenie Boca a fost pentru România asemeni Sfântului Serafim de Sarov pentru marea Rusie6. Episcopul Daciei Felix Daniil Partoșanu, ”ultimul ucenic al marelui duhovnic ardelean Arsenie Boca”, 2003;
      • Părintele Arsenie pomenea de Sfântul Serafim de Sarov. Eu l-aș compara pe Părintele Arsenie Boca chiar cu Sfântul Serafim. Ceea ce a făcut Sfântul Serafim pentru neamul lui, pentru ruși, pentru Rusia, eu cred că Părintele Arsenie a făcut pentru neamul nostru românesc, pentru români7. Părintele Arsenie de la Manastirea ”Sf. Ilie” din Toplița, 2006.

Este evidentă sursa de inspirație comună sau încrucișată, ușor de remarcat chiar și la nivel lexical. Din păcate, în lipsa unei cronologii stricte, nu putem ști cine pe cine a inspirat.

Minunile athonite ale lui Boca s-au răspândit prin intermediul discipolilor. Dintre ei, Pantelimon Munteanu (†) susține varianta cu Sarov. Și Munteanu este descris publicitar ca ”ultimul ucenic al lui Arsenie Boca8.

Singura certitudine este că Sf. Serafim din Sarov apare pictat la biserica Drăgănescu, într-o manieră convențională. Vom arăta cum acest sfânt rus și invocata sa apariție ”în duh” au stat la baza a ceea ce se numesc ”Profețiile Sfântului Serafim din Sarov despre România”.

 

Note: 1Pr. Petru Vamvulescu – ”Părintele Arsenie Boca. Mărturia mea”, Arad, 2012, p. ‎11‎; 2Ilie Tudor – ”Zece ani de la moartea parintelui Arsenie Boca”, în ”Formula As”, nr. 389/1999); 3Valentin Iacob – ”Pe urmele parintelui Arsenie Boca: Adolescentul din grădina cu flori”, în ”Formula As”, nr. 886/2009; 4Daniel Guță – ”Arsenie Boca şi prima minune de pe Muntele Athos”, pe adevărul.ro, 5.06.2015; 5*** –  ”Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”, vol. III, Ed. Agaton, Făgăraș, 2008, pg. 8-9; 6Bogdan Lupescu – ”Părintele Daniil Partoșanu”, în ”Formula As”, nr. 572/ 2003; 7Dorina Zdroba – ”Despre Parintele Arsenie Boca – mărturii de la Prislop” (RRA, 5.12.2006), pe creștinortodox.ro; 8Alina Costache – ”A murit ultimul ucenic al lui Arsenie Boca”, pe romaniatv.net, 31.07.2017.