ParanormalIisus Corbeni Argeș

Apariția chipului lui Iisus Hristos pe o stâncă din apropierea satului Corbeni (jud. Argeș) și urmările sale au fost surprinse într-o suită de patru articole semnate de Doina Teșu, reporteră la ziarul local ”Curierul zilei” din Pitești. Le reproducem în întregime, în succesiunea lor, deoarece în astfel de cazuri ”oglinda” presei joacă un rol crucial în formarea și alimentarea la cald a opiniei publice. Din acest motiv am păstrat până și subtitlurile, majoritatea cu rol de ”trigger”1.

 

(click pe imagini pentru a le vizualiza la dimensiunea maximă)

Chipul lui Iisus apărut pe o stâncă la Corbeni

***

Corbeni Argeș articolul 1/A

Corbeni Argeș articolul 1/B

Mergeți să vedeți minunea!

Chipul lui Hristos a apărut dintr-o stâncă

La Corbeni, din cauza ploii, dealul și pădurea au luat-o la vale. Pe o stâncă ieșită la suprafață, chipul lui Hristos plânge păcatele oamenilor.

Mergeți la Corbeni să vedeți minunea dumnezeiască!

Chipul lui Hristos a apărut clar din fundul pământului

Doina Teșu

De vineri după-amiaza, zona numită Râpa lui Buduru, din apropierea localităţii Corbeni, a devenit loc de pelerinaj. Din cauza ploilor din ultima vreme, dealul şi pădurea au luat-o la vale. Copilul Ișfan Adrian, de 11 ani, se juca joi după-amiaza, împreună cu fraţii lui, când a văzut minunea.

Copiii au spus sătenilor, care, la început, au pus la îndoială vorbele copiilor.

Chipul lui Iisus în piatră. Însă vineri dimineaţa, Adi Işfan le-a dus acolo pe profesoarele Ionescu și Pătroi. «Veneam mereu şi ne jucam pe aici, eu şi fraţii mei. Piatra asta era aici și astă-vară, însă nu se vedea prea bine chipul. Vineri am fost după plante medicinale. Fără să le spunem doamnelor, noi, care văzusem, le-am lăsat și pe dumnealor să vedem dacă observă». Profesoarele au văzut, au căzut în genunchi și au început să se închine. Zvonul a ajuns și la noi, ieri dimineață, și am fost primii ziariști care am ajuns la locul minunii. Însă drumul până la Râpa lui Buduru a fost o adevărată aventură.

Semn divin. Într-adevăr, minune! La marginea râpei, dintre stâncile sfărâmate de furia naturii, cu fața spre apus a rămas parcă tăiată o piatră mare gri. Din gresie, spuneau cunoscătorii, având cel puțin o tonă. Pe fața șlefuită se vede perfect ieșit în relief chipul lui Iisus Hristos. Este Mântuitorul răstignit pe cruce, cu ochii închiși și cu capul puțin aplecat într-o parte. Se mai observă brațele și chiar locul unde au fost bătute cuiele. Este, fără nici un dubiu, creația naturii și nu mână omenească. Țăranii cred că este un semn bun pentru întreaga zonă sau poate fi și un avertisment… Autoritățile locale așteaptă specialiștii geologi pentru a stabili vechimea pietrei. De asemenea, se impune mutarea ei foarte rapidă, deoarece o nouă alunecare de teren ar putea să distrugă minunea dumnezeiască2.

 

Corbeni Argeș articolul 2/A

Corbeni Argeș articolul 2/B

Sute de credincioși așteaptă

Vindecări miraculoase

Stânca pe care a apărut chipul lui Hristos a devenit loc de pelerinaj

 Minunea de la Corbeni atrage mii de credincioşi

Doina Teșu

În urma reportajului publicat în ziarul nostru de ieri, despre minunea dumnezeiască de la Corbeni, credincioşii se calcă pe picioare să ajungă la Râpa lui Buduru. Mulţi sunt bolnavi incurabil, care speră într-o vindecare miraculoasă. Aşa cum v-am informat, vineri, nişte copii care se jucau în acest loc greu accesibil au descoperit pe o stâncă chipul Mântuitorului. În urma unei alunecări de teren, pe piatra aşezată spre apus şi care cântăreşte cel puţin o tonă, a apărut chipul Iisus Hristos. Ceea ce ni se pare interesant este faptul că stânca parcă ar fi fost tăiata pe din două, spre deosebire de celelalte, care s-au spart în mii de bucăţele. De asemenea, piatra se putea prăvăli în râpa adâncă, însă a rămas, se pare, pentru totdeauna pe marginea prăpastiei.

Viceprimarul localităţii, domnul Daniel Dincuţă, ne-a spus: «Faptul câ această minune s-a petrecut în comuna noastră nu poate decât să ne bucure. Credem că ne vor vizita oameni nu numai din Argeş, ci din toate colţurile ţării şi chiar străini. După articolul publicat în Curierul de ieri, pelerinii au venit din ce în ce mai mulţi să vadă piatra sfântă»3.

 

Corbeni Argeș articolul 3/A

Corbeni Argeș articolul 3/B

Enigma de la Corbeni a fost descifrată

Chipul lui Iisus Hristos a fost realizat de un sculptor amator

Doina Teşu

Ieri, ne-a căutat la redacţie domnul Dan Gherasimescu, din Valea Danului, asistent medical şi sculptor amator. Domnia sa ne-a spus: «M-a surprins când mi-am văzut opera în ziar. Chipul lui Iisus Hristos, descoperit pe stânca de la Râpa lui Buduru, a fost realizat de mine. În urmă cu trei ani, am petrecut în aceste locuri mai mult timp, împreună cu câțiva copii, într-o tabără de sculptură. Atunci, în această zonă neumblată, am dăltuit în piatră chipul Mântuitorului. Datorită trecerii timpului, a ploilor şi a zăpezilor care au acționat asupra stâncii, urmele dălţii au dispărut cu desâvârşire. Ceea ce i-a făcut pe oameni să creadă că este opera naturii. De asemenea, stânca era aşezată în alt loc, iar, în urma alunecărilor de teren, a ajuns la marginea prăpastiei, unde a fost descoperită de copii». Râmâne totuşi o minune faptul că piatra s-a deplasat atâta cale din locul de unde a fost cioplită şi până unde a fost găsită4.

 

Corbeni Argeș articolul 4

Credincioşii vor să creadă în minunea de la Corbeni

Ei zic că e semn divin, nu opera unui sculptor

Doina Teșu

Deşi am scris, cu câteva zile în urmă, că minunea de la Corbeni nu e o minune, credincioşii continuă să ajungă la Râpa lui Buduru. Cu toate că iniţial oamenii credeau că figura lui Iisus Hristos ar fi un semn divin, realizarea ei de către un sculptor amator, așa cum susţine Dan Gherasimescu, le-a întărit credinţa. Mai mult decât atât, numărul celor care urcă dealul de la Oncica este pe zi ce trece din ce în ce mai mare5.

Note: 1Trigger (eng.) – declanșator. În cazul de față este vorba de cuvinte și formulări cu un puternic impact emoțional. Adesea, ele sunt folosite pentru a ”scurtcircuita” filtrul rațional, în scopuri mai mult sau mai puțin oneste; 2Doina Teșu – ”Chipul lui Hristos dintr-o stâncă” în ”Curierul zilei”, an VI, nr. 1432/ marți 25 mai 1999, coperta și pg. 3. O foto color, 3 alb-negru; 3Doina Teșu – ”Vindecări miraculoase” în ”Curierul zilei”, an VI, nr. 1433/ miercuri 26 mai 1999, coperta și pg. 16. O foto color; 4Doina Teșu – ”Enigma a fost dezlegată” în ”Curierul zilei”, an VI, nr. 1435/ vineri 28 mai 1999, coperta și pg. 20. O foto color; 5Doina Teșu – ”Credincioșii vor să creadă în minunea de la Corbeni” în ”Curierul zilei”, an VI, nr. 1439/ miercuri 2 iunie 1999, pg. 16. O foto color.