ParanormalBalta blestemată K002

Aparent, înaintea articolului din ”România liberă” a mai existat unul care făcea referire la misterele din Pădurea Boldu-Crețuleasca, ce-i drept doar tangențial: ”Snagovul, îmblânzirea șerpilor și România1, sub semnătura lui Dan Corneliu Brăneanu.

De ce folosim ”aparent” de vreme ce el vede lumina tiparului în numărul din iulie 1993 al periodicului lunar ”Magazinul Parapsihologic”? Nu e iulie înaintea lui august? Ca orice publicație mică, ”Magazinul” era într-o permanentă cursă pentru a-și menține regularitatea apariției. Apărea ba la timp, ba mai târziu, ba comasând două luni,  în număr dublu. Două citate (comparați datele):

8/9 (mai-iunie 1993) – ”Între 17-21 iunie a.c. au avut loc, …”2.

10 (iulie 1993) – ”La emisunea «Tribuna nonconformiștilor»  (programul 2) din ziua de 3 august …”3.

Așadar, chiar numărul care ne interesează, cel din iulie, citează evenimente petrecute în… august. Nu-i niciun necaz, se întâmplă și la case mai mari, și ne amintim poate cum Hobana și  Weaverberg l-au devansat pe Gheorghiță în prezentarea internațională a OZN-ului de la Cluj (cazul Barnea) doar datorită unei întârzieri editoriale. Însă, pentru exactitate, trebuie luate în calcul și aceste elemente minore.

Brăneanu deținea articolul publicat de Tudor Predescu în ”România liberă”:

 

 

Boldu-Crețuleasca Q001

 

Atenție la însemnări. Vom regăsi trimiterile onomastice pe fișa deplasării la fața locului, la 8 august 1993. Pe 6 august apărea articolul, pe 8 august D.C. Brăneanu era acolo. O operativitate admirabilă și o lecție pentru fel de fel de închipuiți. În galeria de mai jos o însemnare olografă și trei fotografii cu celebru montgolfier:

 

 

În articolul la care facem referire, Brăneanu introduce (complet gratuit și fără prea multă analiză!) Pădurea Boldu-Crețuleasca într-un veritabil scenariu esoteric:

Pe plan simbolic-ezoteric, arătam în Magazin Parapsihologic nr. 6 că României ca stat unitar, triunghiul perfect isoscel Cluj – Iași – București îi este reprezentativ. Ar rezulta că aceste orașe reprezintă centre regionale în care schimburile de energii cosmice și telurice specifice se realizează corelativ în scopuri de vitalitate națională.

În simbolistica tradițională, adevăratele centre sunt însă ocultate, ascunse privirii profanilor și această regulă funcționează în toate sectoarele domeniului. […]

Aceiași legitate probabil că funcționează în plan simbolic și fizic și cu cele trei orașe din vârful triunghiului sacru. La Cluj s-a arătat deja în aceiași revistă că punctul disimulat sau, de ce nu, parazitar (cum se agață engramele energofage de corpurile energetice) este pădurea Băciu situată la 14 km distanță.

La București rolul acesteia este deținut tot de o pădure și anume aceea denumită (mai recent) Boldu-Crețuleasa [sic!] care are specificitatea că încă nu a fost studiată, nu atât de intens ca pădurea Baciu, dar chiar deloc. Ea se găsește la o distanță și mai mică față de centrul orașului decât cea clujană1.

Nu vom mai insista pe metoda clasică a introducerii forțate într-un ansamblu, menită să credibilizeze partea prin recursul la întreg. Am mai amintit-o și cu alte ocazii, e rodata și para-rodată, rămâne cum am stabilit.

Vom indica în schimb o altă tehnică deceptivă – învechirea artificială prin recursul la anecdotic:

Menționăm că anomaliile deosebite care se înregistrează acolo [la Boldu-Crețuleasca – n.n.] au încercat să fie semnalate de un doctor în cadrul primului simpozion de parapsihologic din București din anul 1991 [s.n.], dar nu a fost lăsat să vorbească, chestiunea fiind apreciată neinteresantă. (În schimb s-a vorbit despre cărțile de joc Zenner) Rugăm pe acest doctor, a cărui urmă s-a pierdut de atunci, să ne contacteze pentru a-i publica informațiile. Oricum ne vom ocupa în mod adegvat de această problemă1.

Firește, anonimul doctor n-a mai apărut niciodată. Că de-aia-i anecdota anecdotă. Dar astfel s-a încercat deturnarea punctului de greutate de pe articolul misionat din ”România liberă”. Să-i spunem mai abrupt: ștergerea urmelor.

 

 

Note: 1Dan Corneliu Brăneanu – ”Snagovul, îmblânzirea șerpilor și România”, în ”Magazinul Parapsihologic”, nr. 10 (iulie 1993), pg. 7; 2*** – ”Noutăți din Tehnica Radiantă”, în ”Magazinul Parapsihologic”, nr. 8/9 (mai-iunie 1993), pg. 7; 3Alexandru Voinescu – ”Cernobîlul în România”,  în ”Magazinul Parapsihologic”, nr. 10 (iulie 1993), pg. 5.

 

 

  • ”Misterele” pădurii Boldu-Crețuleasca – Anatomia unei făcături (I)
    by
    Istoria publică debutează în 1993, cu un articol publicat de Tudor Predescu în ”România liberă”...
  • Balta blestemată K002
    ”Misterele” pădurii Boldu-Crețuleasca – Anatomia unei făcături (II)
    by
    Aparent, înaintea articolului din ”România liberă” a mai existat unul care făcea referire la misterele...
  • Balta blestemată K003
    ”Misterele” pădurii Boldu-Crețuleasca – Anatomia unei făcături (III)
    by
    În 1995, Claudiu Ionescu publică în 1995 un articol demistificator tocmai în ”Formula AS” (facsimil...