Dacia preistorică și istorică

Despre lucrarea lui Florian Bichir – ”Operațiunea Oculta. Francmasoneria în atenția Securității. Dosare strict secrete (1984-1989)” – am scris aici un fel de pseudo-recenzie.

 Dar ce găsim în ”Oculta”:

SĂRBĂTOARE 0CTAVIAN și RALUCA, din București, str. Protopopescu nr. 11, bloc C, ap. 4 – adepți ai ”Meditației Transcendentale” – au legături cu RAHMAN AWISUR, din Bangladesh, Dhaka, Computer Branch, Mohakhali.

În 21 noiembrie 1983, SĂRBĂTOARE OCTAVIAN îi comunica lui RAHMAN AWISUR că se ocupă de traducerea unei cărți de yoga:

«… Deocamdată, în locul domnului profesor SINGH n-a venit nimeni, dar este știut că trebuie să vină cineva. M-am apucat să traduc o lucrare fundamentală de yoga HATHA-YOGA PRADTPIKA (LUMINA ÎN HATA-YOGA). Am tradus deja și am bătut la mașină YOGA SUTRAS (AFORISME DESPRE YOGA) a lui PATANJALI. De câțiva ani mă tot pregătesc pentru a fi în stare să traduc aceste inegalabile lucrări. Pentru denumirile sanscrite folosesc transliterarea internațională din devanagari. citind direct din sanscrită, deoarece am ediții bilingve. E foarte bine că AWIS studiază limba franceză…»1.

Să fie una și aceeași persoană cu yogistul Octavian Sărbătoare, născut 18.12.1952 Brașov, stabilit în Australia (1987) via Austria și mare propăvăduitor mai recent al neozamolxianismului? Aș, cum să fi plecat când avea clopoței al căror dăngănit strident era supravegheat de odioasa instituție? Sau… Sau e!

Să vă spunem și un aspect pitoresc din munca de securitate: pentru a proteja legenda ”fugarilor” trimiși în misiune, Securitatea făcea verificări la familie și în anturajul plecatului. Doar că ele nu erau conforme cu rutina: nu se punea nicio presiune, nu se insista, totul era lejer și pe repede-nainte iar revenirile erau rare. Am avut ocazia să citim niște transcrieri și sunt de tot râsul. V-ați fi așteptat să vă povestim cum vechile conserve de la extern explodează după expirarea termenului de valabilitate în accese delirante de dacomanie, nu-i așa? Cu altă ocazie. Că povești avem destule și zilele n-au intrat în sac.

 

Cosplay dubios, (pseudo)religios și… dacic!

 

Notă: 1Anexa la nr. 00443149 din 23 decembrie 1983 («Documentar Privind unele grupări, organizații și elemente semnalate în anul 1983 cu preocupări  și activități de factură masonică»”, în Op. cit., pg. 454.