OZN

Anul 1947 marchează nașterea publică a fenomenului OZN (observația lui Kenneth Arnold, codificată și exploatată comercial de publicistul SF Roy Palmer). În România altele erau problemele – stalinismul se instaura sprijinit de tancurile ocupantului sovietic. Pe atunci nu îi ardea nimănui de OZN-uri.

Din diverse motive, lipsite de relevanță în context, situația s-a schimbat după mijlocul anilor ’60. Subiectul a apărut timid în periodicele vremii, s-a tipărit la Editura Politică cartea lui Frank Edwards și lucrurile s-au pus în mișcare. Astfel apare nevoia de personal autohton. Dar de unde să iei ufologi? Trenul plecase din gară când ai noștri nici pe peron nu erau…

Improvizezi. Și astfel s-a născut generația compilatorilor de duzină care domină și astăzi ufologia românească. Cum deveneai ufolog? Cu voie. După ce primeai firmanul, ți se facilita accesul (direct sau indirect) la mostre din literatura ocidentală de gen. Și-ți copiai din ele cărțile tale.

Așa se face că ufologul epocii:

 • dispunea de informații preferențiale, prohibite omului de rând. Prezentând noutăți pe un subiect cu priză, publicul îl asculta fascinat, garantând un succes facil;
 • din cauza accesului limitat la sursele occidentale, nu putea verifica nimic, chiar să fi vrut. Însă nici publicul nu putea să-i verifice spusele. Ușor, ușor, își dădea seama că ”merge și așa”;
 • pentru credibilitate (a se citi pentru construirea legendei), primea în lucru unul-două ”cazuri clasice” din România. Cu rare excepții, pe acestea și doar pe acestea și-a construit cariera.

Păcatul fondator la care facem referire se constituie într-un adevărat modus operandi: preluările dubioase au generat succes și au fost înțelese ca o cheie a succesului.

La obiecția noastră, există o apărare standard: așa erau vremurile, nu aveam/ aveau ce face. Corect, dar acele ”vremuri” au apus demult, obiceiurile au rămas aceleași. Ba, mai rău: practicile au fost transmise și generațiilor mai tinere, care nu au prins nici acele timpuri și nici constrângerile invocate.

Vă știți voi, nu mai dăm nume…

Ordin (cca. 1967):
Deturnați atenția maselor
Ufolog 5Ideologizați frontul atmosferic (aerospațial)
Ufolog 6Montați cercuri OZN
Ufolog 7Încolonarea și executarea!

 

 

 • OZeNistică – Modus Operandi (I)
  by
  O precizare inițială: prezentul material, cât și cele care-i vor urma în prezenta serie, se...
 • OZeNistică – Modus Operandi (II)
  by
  Anul 1947 marchează nașterea publică a fenomenului OZN (observația lui Kenneth Arnold, codificată și exploatată...
 • Nicolae Ceaușescu
  OZeNistică – Modus Operandi (III)
  by
  Una dintre erorile majore pe care le-am întâlnit în ufologia românească este confuzia dintre date...