PaleoastronauticaLespedea Palenque

Termenul de paleoastronautică este definit precar (câteodată inexact, cel mai adesea eronat) în dicționarele românești. Din listările de pe dexonline, doar una se apropie parțial de realitate:

paleoastronaútică s. f. (astr.) Disciplină care își propune să studieze urmele lăsate de extratereștrii care au vizitat Terra […] din paleo- + astronautică, după model străin1.

În general se afirmă o etimologie pe filieră franceză (din fr. ”paléoastronautique”), posibilă, dar improbabilă. În orice caz, nedemonstrată. Deoarece una și aceeași teorie are la nivel internațional mai multe denumiri alternative, pe baza lor se pot obține date despre originea, propagarea și filiațiile conceptului. Deși vital pentru buna înțelegere a domeniului, un astfel de studiu lipsește în prezent.

 

Victor Kernbach - Enigmele miturilor astrale. O carte tipică de paleoastronautică

 

Cea mai veche referință românească găsită de noi până la acest moment, datează din anul 1962:

După mai bine de jumătate de veac, enigma «catastrofei tunguse» continuă să-i pună la încercare pe oamenii de ştiinţă şi să înfierbânte imaginaţia scriitorilor. Meteorit, cometă sau navă cos­mică?…

Discuţiile purtate de curând în paginile presei noastre au ară­tat interesul pe care-l manifestă cititorii faţă de această problemă. Ne-am gândit deci să prezentăm în traducerea şi cu comentariul lui Ion Hobana povestirile «Solul Cosmosului» şi «Mar­ţianul» de Alexandr Kazanțev. Fruntaş al literaturii ştiinţifico-fantastice sovietice, Kazanţev a emis cel dintâi ideea că feno­menul petrecut la 30 iunie 1988 se datorează exploziei combustibi­lului nuclear al unei rachete interplanetare. Cercetările întreprinse anul trecut în regiunea catastrofei deschid perspective nebănuite în această privinţă.

Prezentând cititorilor, în numerele viitoare, dosarul enigmei din taigaua siberiană, Colecţia noastră abordează totodată domeniul deosebit de pasionant al paleoastronauticii [s.n.] – punte de legătură în­tre un trecut semilegenclar şi un viitor pe care zborul omului în spaţiul cosmic l-a adus mai aproape ca oricând2.

Deocamdată nu aducem în discuție traseul paleoastronautic; la momentul oportun ne vom uimi cititorii cu legăturile care există între știința sovietică (mai mult sau mai puțin ficțională) și acestă fascinantă linie de propagandă materialist-dialectică.

 

Note: 1Dicționar de cuvinte recente”, ediția a II-a, Ed. Logos, 1997; 2Colecția Povestiri Științifico-Fantastice”, nr. 179/ mai 1962, pg. 32.