La origine, credințele au fost mijloace de a cunoaște forțele din spatele lucrurilor și a negocia cu ele. Religiile le-au sistematizat în practici coerente și longevive. La rândul lor au fost subminate de o utopică doctrină a umanismului, degenerată în actualul individualism și juisorism. Magia a vrut să imite puterile zeilor, iar fenomenele paranormale sunt actualizarea modernă a demonismului medieval.
”Când omul încetează să mai creadă în Dumnezeu, nu înseamnă că nu mai crede în nimic, ci crede în orice”. Mai multe în Desfășurător.
Timp de lectură: 2min Răsfoind presa autohtonă, România apare ca o țară a jegului, a gunoiului și puroaielor de tot felul. Poate așa e poruncă de la Stăpânii Lumii, dar explicația mai probabilă se află în idiotismul care animă o bună parte a breslei presarilor. Această realitate virtuală din massmedia are puțin sau deloc a face cu realitatea propriu-zisă.…
Timp de lectură: min Acum un timp rula pe Internet o goangă care explica cifrele arabe, forma și valoarea lor prin… numărul de unghiuri ale fiecăreia. Am scris pe undeva, la vremea ei, de aberația asta. Ca și altele asemenea, ea este rezultatul a trei factori: minți (mult prea) odihnite, public ignorant plus credul plus inert și nevoia unor…
Timp de lectură: 2min exmisa.blogspot.com este un site bogat informativ, punctând cultul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut. După cum indică și prefixul ex, este ținut de foști cursanți, oameni merituoși de vreme ce căzuți sub vrajă fiind, au reușit să dezmeticească și să meargă mai departe. Și mai important, au avut tăria să privească în urmă, distilându-și experiența…
Timp de lectură: 6min Ziare vechi. Publicistica serială ne prezintă un adevărat insectar de ”sfinți arătați pe geamuri”. Desigur, în spiritul și litera epocii: în lupta contra sabotorilor și obscurantismului, brigăzile de agitație desantează local și luminează talpa țării, iar sărmanii combat, cu mic, cu mare și cu mijloacele la îndemână, superstiția. Pe acest calapod se publică un număr…
Timp de lectură: 5min Minuni sub embargo. La începutul anilor ʼ50, Republica Populară România a cunoscut un curios șir de evenimente ”miraculoase”. Aparent din senin, pe variate suporturi (în general, dar nu exclusiv, pe sticla ferestrelor!) apăreau reprezentări religioase sugestive și persistente, bănuite a nu fi făcute de mână omenească. Populația a fost cuprinsă de o febră mistică care…
Timp de lectură: 3min ”Moșul” de la Cişmăneşti (1937). Dan Corneliu Brăneanu consemnează: ”În jurul aceleiași perioade (sfârșitul anilor 30 – n.n.) presa vremii semnala cazul unui cioban, Alexandru Ciobanu (54 ani) din satul Cismăreni, la 10 km de Ştefăneşti-Muntenia (sat pe care, însă, nu l-am găsit pe indicatorul de localităţi). Acesta a semnalat că pe timp de viscol,…
Timp de lectură: 3min În 1933, tânărul pe atunci Mircea Eliade publică în ”Cuvântul” ferparul teosoafei Annei Besant, personalitate de prim rang a ocultismului mondial și o mare neprietenă a României (datorită relațiilor întreținute în mediul revizionismului maghiar). Cele două fragmente evidențiate pot folosi ca bază de plecare pentru o paralelă cu un alt destin interesant, cel al ocultistului…
Timp de lectură: 6min Individual. Bunea Ioan, specialist de talie comunală în OZN-uri: ”Din păcate fenomenul OZN se bazează pe mărturii venite de la oameni și trebuie să le luăm în serios până nu avem probe clare că este vorba de altceva”. Pare legitim ce spune. Asta dacă n-ai acces la dicționarul care oferă echivalențele. Astfel, ”luatul în serios”…